Monthly Archives: February 2011

soliha & asrol { kluang, johor }

Dua tahun lepas aku saksikan adik Soliha kahwin, tahun ni kakaknya pulak. Solihin antara pelanggan aku yang terawal dahulu. Sekarang anak dia dah pun hampir setahun usianya. Majlis ringkas & meriah ni dihadiri ahli keluarga Asrol dari Sabah. Kalau dahulu, orang2 Borneo jarang mahu berkahwin dengan orang semenanjung. “Orang Malaya tu jahat!” lebih kurang macam tu lah kata mereka. Tapi itu dulu, kini ramai orang2 borneo berkahwin dengan orang semenanjung tanpa halangan budaya & agama.













fiza & eddie { batu pahat, johor }

Dari dulu lagi aku teruja bila ambik gambar. Kamera pertama aku pegang compact film masa zaman sekolah. Masa sekolah rendah dulu tak berani nak pegang sebab mahal sangat. Kena marah dengan akak je la kalau tersentuh. Kamera slr arwah abah dulu tersimpan baik dalam casing kulit. Tapi sampai sekarang aku cari dah tak jumpa. Sayangnya….

Lepas zaman sekolah, aku duduk dengan kakak aku Alang. Sekali sekala ada la dapat pinjam film slr dia. Masa tu memang paling canggih EOS 3 tak silap. Tak pandai guna, sekali develop habis overexposed. Bila dah mula kumpul duit masa kerja, berangan2 beli compact canggih sikit. Sebab dah puas bergambar dengan kamera hand phone. Ada sorang brader ni nak jual Kodak Easyshare model ape tah, tanya dia, boleh hutang tak bang. 3 kali bayar. Mampus dia gelakkan aku…

Tapi lepas tu aku kumpul duit beli Sony Cybershot kecit tu. Hari2 kehulu kehilir bawak kamera tu. Belajar la kononnye. Mal pulak beli Nikon Coolpix L3. Tak sampai setahun, dah rosak..

August 2008 aku dapat kumpul duit dengan Mal, beli kamera DSLR pertama kitorang. Sekenhen Nikon D40x je. Beli dengan Apul. Masa tu dia pakai D200. Tapi satu hape pon aku tak tau pasal kamera slr sebenarnya masa tu. Balik tu baru aku belajar sungguh-sungguh. Walaupun besar, hari-hari aku usung kamera ni. Tak kira kemana, nampak kumbang pon aku snap. Kumpul lagi duit sikit, beli lens 50mm 1.8. D40x ni manual focus. Jadi jenuhlahhhh nak fokus satu subject bila ambik gambar tu. Memang menguji kesabaran. Tapi itulah latihan terbaik.

Dah hampir 3 tahun aku dalam bidang ni rupanya… Alhamdulillah…













baizura & khairul { johor jaya, johor }

Nusajaya memang menarik. Sekali lagi aku dibawa kesini oleh pengantin yang sukakan suasana disini. Walaupun cuaca hujan, tapi mereka tetap teruja nak bergambar. Selepas majlis di Johor Jaya, Johor Bahru, aku diajak kesini meredah hujan lebat. Cuaca begini kadang2 kurang menarik, tapi sebenarnya ambiance light selepas hujan adalah antara yang terbaik. Suasana akan suram dan sejuk. Memang ramai jurugambar perkahwinan Johor Bahru, wedding photographer JB yang pilih Nusajaya untuk pengambaran. Jadi kena pandai pilih lokasi yang sesuai untuk dapatkan kelainan.













madiha & kamarul { alor setar, kedah }

Antara pengalaman ambil gambar perkahwinan paling jauh aku pernah tempuhi, majlis diorang ni lah. Dari Johor nak sampai ke utara berapa punya jauh kan? Tapi dulu aku pernah sampai Kelantan untuk majlis macam ni. Lagilah jauh kan? Tapi aku sangat enjoy bila travel macam ni. Sebabnya dapat tengok situasi majlis yang berlainan daripada biasa. Aku pernah handle majlis di Melaka, Selangor, Negeri Sembilan, Terengganu, Kelantan, Kuala Lumpur Kedah, & Johor sebelum ni. Negeri2 lain insyaAllah akan sampai jugak. Seronok tengok gelagat manusia di lain2 tempat.
Jadi jangan risau untuk hire Mohd Razali. InsyaAllah boleh saja…



















zul & hidayah { kellie’s castle, perak }

Cikgu Zul & Cikgu Hidayah nak celebrate anniversary mereka di Putrajaya. Tapi aku ajak diorang ke Perak dulu. Terus diorang on. Dari KL terus ke Batu Gajah. Aku sebenarnya on the way ke Alor Setar untuk majlis perkahwinan Madiha & Kamarul hujung minggu tu. Sepanjang perjalanan, banyak tempat yang aku singgah. Kellie’s Castle antaranya. Senibina tahun 1915 ni masih utuh. Keunikan seni bina yang di ilhamkan oleh William Kellie Smith berasal dari reka bentuk negara asalnya Scotland. Tapi tak dapt disiapkan oleh sebab-sebab tertentu.

Cuaca teramat panas kat sini. Atau kitorang yang sampai lambat sangat tak tahulah. Tapi aku suka dera couple ni tengah2 panas. Panjat kellie’s castle sampai bumbung pun diorang sanggup. Hehe.. Maka inilah hasil2nya.











Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...