Monthly Archives: March 2011

mal & amsyar { kluang sakura }

Dalam tak sedar, Amsyar dah pun cecah 3 bulan setengah. Dulu dia diam tidur dalam bakul je sampai aku sergah. Sekarang dah pandai menjerit2 kalau tak dilayan agah. Aku tulis blog, dia menceceh kat riba aku tak puas hati. Nak tekan ctrl key, dia tarik tangan aku dengan kaki. Sambil dia kepalkan penumbuk, dia hisap penumbuk tu sambil bercakap2 bahasa yang aku tak reti. Apa yang dibualkan aku kurang pasti. Tapi dah 2 jam tak berhenti.

Lagi 5 6 bulan dah boleh berlari? Mungkin nak kesawah hari-hari. Oh siap sedialah ayie… Mamanya kembali sibuk berfesyen. Kalau dulu pakai seluar dah cukup eksyen. Tapi sekarang setiap hari gaya mesti ada definition.

Kluang dah ada musim bunga sakura. Setahun 2 3 kali rasanya pokok-pokok ni berbunga. Buatkan aku teruja nak mengabadikannya. Jadi pagi ni mama Amsyar bergaya seperti biasa. Dengan gaun baru, bergambar dia minta. Tapi seaakan hijau pula warnanya. Mana nak cari kawasan yang kontra dengan bajunya? Memang tak dapatlah. Jadi apa yang ada cuma ini hasilnya.





yo & eno { batu pahat }

Kalau yang rapat dengan aku, korang mesti tau aku dengan Azam ni geng dari zaman sekolah lagi. Dia senior 2 tahun atas aku. Tapi kitorang rapat pasal main skateboard. Dari tahun 1998 lagi. Sampai habis sekolah pon kitorang masih lagi geng. Aku sambung belajar tahun 2002, Azam pulak dah kerja. Tahun 2005 aku dah balik kampung. Azam pun dah kerja kat kampung balik. Mula dari situ la dia ajak main kamera. 2007 kalau tak silap dia beli D40x.  Ijam, abang Azam pelopor, dulu skateboard pon dia jugak yang mulakan kat Ayer Hitam ni.

Sekarang, Azam dah jadi laki orang pon. Tak lama lagi dia pindah Dungun. Fuh…. Takda kaki la aku lepasni. Tapi aku yakin satu hari nanti mesti dia migrate sini balik. Hehe


















tribute to sudin

Aku tak ingat bila pertama kali aku jumpa mamat ni. Dua tahun lepas ke? Tiga? Entah. Walaupun bukan dari kecik, tapi mamat ni macam dah lama aku kenal. Dia banyak buat masalah kot?


Satu masa dulu dia ni pendiam, suka menyendiri, hanya kongsi cerita dengan kekasih dia je. (yang dah ditinggalkan).

Tapi dia ni berpandangan jauh. Sangat jauh… Sampai ke Melbourne. Dia selalu ajak aku kesana. Apa nak dibuat aku pun tak tahu. Dulu dia pernah janji dengan aku, masa hari aku kahwin dia nak buat pose “berciom” dengan aku ala-ala dalam magazine The Hip List. Tapi malangnye…. Dia tak muncul2. Tapi takpe… Aku selalu ingat. Sampai bila2 pon aku ingat…. Ko kahwin nanti aku datang time dah habis outdoor je.


Sudin suka berlari. Memang athlete agaknye. Iyelah. Masa konvo dia lari. Masa bulan puasa pagi2 jumpa tempat jogging kat taman tasik Taiping pon dia lari. Masa Azam kahwin pon dia lari. (oh kenduri Azam pon dia tak datang). Masa masuk kebun durian ‘aku’, pastu kena kejar dengan ‘pencuri’ lagi laju dia lari. (If you know what I mean..)

Tapi macam aku kata tadi, dia ni berpandangan jauh. Selalu jaga mak ayah dia… Sanggup tak merantau ke New Zealand sambung study semata2 nak jaga orang tua. Dia lupakan cita2 tu. Satu hari nanti mesti dia sampai jugak.

Dia kalau berkawan memang baik. Tak dinafikan. Sape je tak boleh kawan dengan dia. Betul tak Faiz Salleh?

Ha dia lari lagi… Ni tengah puasa ni… Kitorang la puasa. Dia… Wallahualam. Napi je yang tau.

Dia selalu kena buli dengan Faiz. Tapi dia tak kesah. Macam mane pon main game pancing baracuda memang dia champion lah…

Buat keje gila memang dia suka. Sebab tu dia ramai kawan. Sampai ke Penang pon, kalau takde tempat nak tido, dia boleh call je kawan2 dia. Nak rumah macam mane, semua ada.

Bab bergaya memang takda sape boleh lawan lah. Sekali dia sarung baju seluar n aksesori nak pegi kedai Kak Ida, RM1500 ada. Selipar Timber, short Dockers, baju Hard Rock, walkman Sony, henpon iPhone, cermin mata Oakley…

Tengok je macam sempoi, tapi hidup dia penuh dengan falsafah. Dia la sumber inspirasi kawan2 sekeliling dia.

Aku buat entri ni semata-mata nak dia kenang aku. Satu hari nanti dia dah jadi orang besar, mesti dia ingat aku balik.

Dia mesti ingat sape ambik gambar konvo dia.

Dia mesti ingat sape suruh dia lari macam orang gila.

Dia mesti ingat kejayaan bukan hanya datang sekelip mata.

Sudin. Kemana pun bumi kau nak pijak lepas ni, jangan lupakan aku.

lia & affan { johor bahru }

Kalau jumpa couple yang muda remaja & cun macam ni memang seronok bila ambil gambar. Diorang sporting dan gila2. Majlis mereka di Johor Bahru, kawasan yang agak asing buat aku. Tapi aku selalu ke Nusajaya ni. Architecture kawasan ni sangat menarik. Kadang2 tak sedar dah berejam bergambar kat sana. Sampai pengantin flat. Minggu depan majlis persandingan diorang pulak. Aku dapat rasakan kemeriahan majlis diorang ni nanti.












yuli & nordin reception { parit raja }

Selang beberapa minggu lepas nikah, baru pasangan ni langsungkan majlis persandingan. Saing dengan 2 orang adik Yuli. Korang tau kan berapa punya meriah kalau sekali 3 pasang langsung. Tema pelamin sakura tu aku sangat suka. Ekceli Yuli ni masih study kat Jepun, jadi majlis dia ni masa cuti semesterlah. Dapatlah honeymoon seminggu dua agaknya. Lepas ni balik Jepun lagi dua tahun. Kembali membujang lah Nordin.

Portraiture session dia aku bawa ke UTHM. Pertama kali aku bawak masuk pengantin dalam ni. Tak sangka pulak banyak architecture menarik dalam ni. Selalu aku jumpa kawasan perkampungan je kalau majlis di Batu Pahat or Kluang ni. Tu yang teruja sangat. Aku sangat sukakan kawasan yang banyak pattern & leading line. Walaupun diorang ni tak reti nak posing & manja2, tapi aku boleh gunakan pattern yang ada kat sekeliling untuk timbulkan impak pada gambar mereka.

azam & lidya { dungun, terengganu }

DUNGUN: Disinilah bermulanya kehidupan baru kawan baik aku selepas ni. Beratus batu dari kampung halaman dia, Yong Peng. Lidya mengajar di Politeknik Dungun, jadi Azam kenalah ikut ke sana. Kita tengok lepas setahun dua nanti loghat percakapan dia mesti berubah. Itu dah mesti punya. Dalam tahun ni Azam akan selalu berulang alik ke Johor jugak sebab masih banyak wedding job dia disini lagi. Kalau dah mula bertapak di sana nanti, dah susah la sikit dia nak balik sini. Jadi Dungun Wedding Photographer lah Azam. Wedding photography market di Terengganu nampaknya masih luas dan berkembang. Nak jumpa pon mungkin masa2 raya lah. Hehe.. Semoga success sentiasa memulakan hidup baru diperantau ye Azang!



















Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...