Monthly Archives: May 2011

farra + edy – reception { kempas, johor bahru }

Di Johor Bahru ada beberapa restoran steamboat & grill yang best. Kerap aku kesana kalau ada kelapangan. Mula2 dulu Ijam, sifu aku perkenalkan Seoul Garden masa honeymoon aku & wife di Penang. Start dari situ mulalah kerap aku ke JB untuk makan di Seoul Garden. Aku paling suka lamb & sotong kalau makan kat Seoul Garden. Menu daging pun memang banyak. Tapi aku lebih suka seafood & lamb. Ayam tak pandang sangat lah. Tak lama lepas tu Sudin pulak kenalkan Rawa Steamboat di Pelangi Indah. Terus aku lupakan Seoul Garden pasal sini lebih murah dan banyak menu2 lain. Hampir setiap bulan mesti ada kesana.

Tapi setelah dengar dari mulut ke mulut yang ada cerita tak berapa sedap pasal Rawa, terus tak pegi. Yang bestnya, satu blok sebelah Rawa tu ada satu lagi steamboat. Okid Ria. Dulu balik dari rawa ada la lalu situ, tapi nampak lengang je. So aku agak mesti kureng la kedai ni pasal orang tak ramai. Ada sekali tu kitorang balik dari wedding bulan 2 tak silap, singgah la situ dengan Fozan & Affiq. Trisno pon ada tak silap. Tak sangka langsung menu kat kedai ni lagi menarik!

Ok hampir semua yang ada kat rawa & seoul dia ada. Cuma lamb of course lah takda. RM18 sorang. Murah kan? Kedai ni bersih dari luar & dalam. Semua tersusun kemas, lauk, dessert, dapur, semua kemas. Daging ada banyak perisa. Sotong, udang & ketam pun dah siap. Memang berbaloi. Kedai ni ada status Halal. Tak meragukanlah kalau nak bawak kawan2.

OK cukup. Ada kemungkinan malam ni kesana ni. Lapar terus…

Farra + Edy - Johor Bahru (1)

Farra + Edy - Johor Bahru (2)

Farra + Edy - Johor Bahru (3)

Farra + Edy - Johor Bahru (4)

Farra + Edy - Johor Bahru (5)

Farra + Edy - Johor Bahru (6)

Farra + Edy - Johor Bahru (7)

Farra + Edy - Johor Bahru (8)

Farra + Edy - Johor Bahru (9)

Farra + Edy - Johor Bahru (10)

Farra + Edy - Johor Bahru (11)

Farra + Edy - Johor Bahru (12)

Farra + Edy - Johor Bahru (13)

Farra + Edy - Johor Bahru (14)

Farra + Edy - Johor Bahru (15)

Farra + Edy - Johor Bahru (16)

Farra + Edy - Johor Bahru (17)

Farra + Edy - Johor Bahru (18)

Farra + Edy - Johor Bahru (19)

Farra + Edy - Johor Bahru (20)

Farra + Edy - Johor Bahru (21)

Farra + Edy - Johor Bahru (22)

Farra + Edy - Johor Bahru (23)

Farra + Edy - Johor Bahru (24)

Farra + Edy - Johor Bahru (25)

Farra + Edy - Johor Bahru (26)

Farra + Edy - Johor Bahru (27)

Farra + Edy - Johor Bahru (28)

Farra + Edy - Johor Bahru (29)

Farra + Edy - Johor Bahru (30)

Farra + Edy - Johor Bahru (31)

Farra + Edy - Johor Bahru (32)

Farra + Edy - Johor Bahru (33)

Farra + Edy - Johor Bahru (34)

Farra + Edy - Johor Bahru (35)

Farra + Edy - Johor Bahru (36)

Farra + Edy - Johor Bahru (37)

Farra + Edy - Johor Bahru (38)

Farra + Edy - Johor Bahru (39)

Farra + Edy - Johor Bahru (40)

Farra + Edy - Johor Bahru (41)

Farra + Edy - Johor Bahru (42)

Farra + Edy - Johor Bahru (43)

Farra + Edy - Johor Bahru (44)

Farra + Edy - Johor Bahru (45)

Farra + Edy - Johor Bahru (46)

Farra + Edy - Johor Bahru (47)

Farra + Edy - Johor Bahru (48)

Farra + Edy - Johor Bahru (49)

Farra + Edy - Johor Bahru (50)

Farra + Edy - Johor Bahru (51)

Farra + Edy - Johor Bahru (52)

Farra + Edy - Johor Bahru (53)

Farra + Edy - Johor Bahru (54)

Farra + Edy - Johor Bahru (55)

Farra + Edy - Johor Bahru (56)

Farra + Edy - Johor Bahru (57)

Farra + Edy - Johor Bahru (58)

Farra + Edy - Johor Bahru (59)

Farra + Edy - Johor Bahru (60)

Farra + Edy - Johor Bahru (61)

Farra + Edy - Johor Bahru (62)

Farra + Edy - Johor Bahru (63)

Farra + Edy - Johor Bahru (64)

farra & edy solemnization { bandar baru uda, johor bahru }

2 minggu ni aku bekerja 3 hari straight setiap minggu. Memenatkan. Tapi memuaskan hati. Ada lagi 3 wedding ceremony aku kena cover before rest panjang dan buat kerja lain. Lepas raya baru sambung buat kerja wedding. Hopefully rezeki lebih murah lepas ni. InsyaAllah.

Aku memerlukan graphic/layout designer. Pada sesiapa yang berminat untuk kerja tetap dan tinggal sekitat Batu Pahat / Kluang, silalah contact ye.

azirawati + rafiq { kluang, johor }

Kebelakangan ini timbul isu terlalu ramai photographer atau jurugambar suka-suka bila teknologi dslr melonjak maju. DSLR menjadi pilihan kebanyakkan yang gemar bergambar dan merakam gambar. Sanggup berhabis ribuan ringgit untuk beli dslr yang di usung kebanyakkan golongan. Hakikatnya, bukan mudah untuk rakam gambar yang baik dengan dslr kalau minat sekadar megusung dan menunjuk2. Bukan nak menghalang, tapi mengelakkan pembaziran. Kalau diikutkan, kamera kompak semakin mudah digunakan dan ada yang secanggih dslr. Kalau aku ada rezeki lebih, aku akan beli prosumer kamera seperti Canon G12 atau Panasonic GF2. Kualiti setanding SLR, ringan, jauh lebih murah, kompak, ada hot shoe untuk external flash & banyak lagi features yang mampu tandingi dslr. Jadi kalau pergi jemputan kahwin, sekadar nak ambil gambar isteri dengan kawan rapatnya, tak perlu la usung beg dlsr yang entah berapa kilo ni. Betul?

amsyar 5 month { melaka }

Genap 5 bulan kelahiran Arif Amsyar, harini dia kena injection 3 serangkai. Dia tak menangis pun kali ni. OK tahniah Amsyar. 2 bulan lepas dia meraung kejap masa kena inject tu. Alhamdulillah kali ni dia dah kuat.

Selesai. Tanpa plan, aku dan Akmal tuju ke Melaka. Mulanya nak ke JB je, tapi macam dah lama tak ke Melaka, teringin pulak. Lagipun memang nak cari kasut kat Mahkota Parade. Lepas makan, kami jalan ke Jonker pukul 5pm. Ingatkan hari-hari bekerja tak ramai yang ke Melaka. Tapi aku silap. Tak mungkin bandar Malacca ni lengang. Sempat lah jugak bergambar sekejap sekitar Jonker Street ni. Dah lama jugak rasanya aku tak sempat nak luangkan masa ambil gambar Amsyar & mamanya. Dapat peluang harini, ada bagusnya juga. Walaupun tak banyak, sekurang-kurangnya ada rekod tumbesaran anak aku ni.

Baby Arif Amsyar 5 Bulan (17)

Baby Arif Amsyar 5 Bulan (16)

Baby Arif Amsyar 5 Bulan (15)

Baby Arif Amsyar 5 Bulan (14)

Baby Arif Amsyar 5 Bulan (13)

Baby Arif Amsyar 5 Bulan (12)

Baby Arif Amsyar 5 Bulan (11)

Baby Arif Amsyar 5 Bulan (10)

Baby Arif Amsyar 5 Bulan (9)

Baby Arif Amsyar 5 Bulan (8)

Baby Arif Amsyar 5 Bulan (7)

Baby Arif Amsyar 5 Bulan (6)

Baby Arif Amsyar 5 Bulan (5)

Baby Arif Amsyar 5 Bulan (4)

Baby Arif Amsyar 5 Bulan (3)

Baby Arif Amsyar 5 Bulan (2)

Baby Arif Amsyar 5 Bulan (1)

freda + moy { batu pahat }

Jerebu teruk melanda semenanjung negara disebabkan pembakaran terbuka neraga seberang. Jadi nak ambik gambar pun dah kena ubah tempat dan masa. Perancangan awal nak shoot post wedding portraiture Freda & Moy ni di Tasik Sri Medan. Tapi sudahnya tukar ke bandar Batu Pahat je pasal mesti tak dapat scenery yang best kalau kat Sri Medan. Tapi yang baiknya, scenery pagi ni memang best. Sejuk, matahari redup, kabus tipis. Aku sukakan scenery pagi macam ni berbanding golden hour petang. Golden hour sangat pendek dan cahaya terlalu harsh. Kena control dengan baik untuk dapatkan gambar memuaskan. Waktu pagi lebih panjang untuk dapatkan scenery yang best dan antara waktu yang paling sesuai untuk portraiture session. Suhu pun tak terlalu panas.

Sesi portraiture pagi ni mula 8am. Padang Golf penuh pulak hujung minggu ni. Kebiasaannya pagi ahad tak ramai yang main, tapi mungkin minggu ni ada cuti hari Wesak, tu yang jadi ramai. So kitorang pun kena lah tunggu turn untuk gunakan lokasi yang best. Hampir sejam setengah jugak rupanya habiskan masa kat sini. Tapi tak habis kat sini je. Kitorang pusing2 bandar Batu Pahat pulak. Itulah gunanya local photographer, we always know the best place. Sampai ke bandar, aku dah ada geng. Apai Biszign & Aidil Bachok teman aku. Pusing2 kawasan pasar sampai pukul 11. Apai yang pakar dengan Light Graffiti bagi cadangan buat slow shutter kat tengah2 pasar pagi. Menarik. Itu yang dapat 2 keping gambar last ada ghosting. Apai & Aidil lah yang jadi hantunye. Thanks ye hantu2.

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (1)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (2)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (3)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (4)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (5)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (6)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (7)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (8)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (9)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (10)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (11)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (12)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (13)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (15)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (16)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (17)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (18)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (19)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (20)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (21)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (22)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (23)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (24)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (14)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (25)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (26)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (27)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (28)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (29)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (30)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (31)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (32)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (33)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (34)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (35)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (36)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (37)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (38)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (39)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (40)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (41)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (42)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (43)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (44)

amalina + reza { kuala rompin, pahang }

Perjalanan 3 jam dari Ayer Hitam ke Kuala Rompin semalam memang berbaloi. Walaupun cuaca yang teramat terik, tapi mengujakan. Semalam, majlis perkahwinan Amalina & Reza Iskandar Wedding di Kuala Rompin, Pahang. Sebelum ni aku pernah travel ke Melaka, Kuala Lumpur, Negeri Sembilan, Kedah, Kelantan & Terengganu. Semalam aku masuk ke Pahang pula. Sempadan dengan Johor jugaklah ekceli.

Destination Wedding & Travel Photography adalah genre yang menarik dan mencabar untuk meluaskan pengalaman. Aku sangat berminat untuk travel jauh2 shoot wedding & documentary. Bila kita jumpa tempat baru, kita akan nampak macam-macam. Mungkin jurugambar tempatan tak nampak apa yang kita nampak sebagai seni. Maka ianya menjadikan kelainan dan daya penarik. Di Pahang ada ramai jurugambar perkahwinan lain, tapi aku kurang expose dengan kewujudan mereka. Kalau ada, mungkin boleh dibuat peneman. Mereka lebih arif dengan tempat2 umum disana. Kalau macam aku semalam, cuma jumpa pekan lama & pantai sahaja.

Sebulan dua lagi insyaAllah aku akan cuba travel keluar pula. Nak meluaskan pengalaman, menimba ilmu… InsyaAllah…

haida + shahrul { kluang, johor }

Sebelum majlis diorang ni, Haida & Shahrul pernah buat pre-wedding photoshoot dengan aku. Dari situ aku dah nampak effort pengantin ni menyediakan prop yang menarik dan sedia buat ape yang aku suruh. Majlis perkahwinan Cikgu Haida & Shahrul ni di Taman Korakyat, Kluang Johor pada 1 May 2011. Jadi masa majlis ni aku dah kenal lebih mesra dengan diorang lah. Sebelum majlis pon Haida banyak refer dengan aku untuk persiapan. Dia banyak study gambar2 dari blog & facebook juga. Memang seronok bila dapat client yang macam ni.

Sepanjang bulan ni banyak sangat kerja sampai tak terlayan. Penat tu memang tak boleh nak kira lah. Walau penat mana pun, insyaAllah boleh siapkan tugasan ni. Minggu ni aku ke Rompin, Pahang pula. Esok seawal 6am dah kena siap ke sana. Semoga cuaca baik dan majlis lancar. Amin..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...