Monthly Archives: June 2011

amsyar 6 month

Masa aku menaip ni, Amsyar dah nyenyak tidur dalam pelukkan Akmal. Lena. Harini Amsyar kena inject lagi sekali. Meraung kuat kali ni, teresak-esak. Tapi tak sampai seminitpun. Cuma sampai ke rumah pun tak hilang lagi sedu sedan.

Ahad lepas kami ke Mersing, tanpa hala tuju asalnya. Sampai kesana, hari masih hujan lagi. Renyai. Angin kuat dari laut buatkan payungpun terbang. Semalam ada puting beliung kat pantai Air Papan. First time aku nampak video puting beliung kat Malaysia. Seram jugak. Mungking angin2 ni serpihan cuaca semalam la tu. Jadi kami tunggu sekejap sampai cuaca baik sikit, baru bawak Amsyar main air laut.

Aku sukakan portraiture kanak-kanak. Mencabar, tapi memang seronok bila dapat expression berbeza dari mimik muka mereka. Bukan satu kerja senang nak dapatkan perhatian budak kecik ni. Jadi kena gunakan macam-macam cara nak bagi dia tengok kamera & senyum. Kalau nasib tak baik, moody & terlalu lambat maka terlepas lah saat berharga tu.

Portraiture session kalini aku gunakan masa cuaca yang sejuk. Jadi dia tak banyak meragam. Sesi pertama di Pantai Teluk Resang, Mersing. Sesi kedua, Sawah Sagil, lewat petang juga. Cuaca suram sejuk. Kalau panas, kita sendiripun tak selesa kan. Jadi pemilihan masa sangat penting. Kalau nak buat pagi, kena betul-betul awal pagi. 7.30am – 10am max. Kalau lebih lama mesti budak meragam. Melainkan kita buat indoor. Untuk waktu petang, paling sesuai pukul 5pm. Waktu petang ni tak terlalu panjang. Golden hour pula terlalu pendek untuk kanak-kanak. Tak boleh terlalu lewat kan. Pukul 7 tu memang cantik, tapi tak sesuai untuk kanak-kanak. Jadi bagi sapa-sapa yang nakkan scenery dengan matahari yang cantik, buat awal pagi.

Amsyar & Akmal (1)

Amsyar & Akmal (2)

Amsyar & Akmal (3)

Amsyar & Akmal (4)

Amsyar & Akmal (5)

Amsyar & Akmal (6)

Amsyar & Akmal (7)

Amsyar & Akmal (8)

Amsyar & Akmal (9)

Amsyar & Akmal (10)

Amsyar & Akmal (11)

Amsyar & Akmal (12)

Amsyar & Akmal (13)

Amsyar & Akmal (14)

Amsyar & Akmal (15)

Amsyar & Akmal (16)

Amsyar & Akmal (17)

Amsyar & Akmal (18)

Amsyar & Akmal (19)

Amsyar & Akmal (20)

Amsyar & Akmal (21)

Amsyar & Akmal (22)

Amsyar & Akmal (23)

Amsyar & Akmal (24)

Amsyar & Akmal (25)

Amsyar & Akmal (26)

Amsyar & Akmal (27)

Amsyar & Akmal (28)

Amsyar & Akmal (29)

Amsyar & Akmal (30)

Amsyar & Akmal (31)

Amsyar & Akmal (32)

Amsyar & Akmal (33)

zul + dayah { mersing }

30 minutes portraiture session for the birthday boy and his lovely wife. We went to Pantai Rekriasi Teluk Resang, just few more minutes from Air Papan, Mersing lah ekceli. Oh, I hope you guys recognize them from before, my favorite couple ever. Haha.

I was only occupied with 50mm 1.8 all this while. No other fancy prime or telephoto. I keep my 135mm f2 deep inside the pouch. I have bad experience with camera and the beach. Despite the cheap built material, it produced great output. I bought it for just RM290 if my memory serve me right. I love shooting with this lens. My next lens should be a prime lens as well, I hope.

Weather wasn’t so great. It was raining drizzly when we arrived. I heard there was a tornado last Friday near this beach. Glad it was OK by the time we were there. We spent exactly 30minutes for this session. I wish I could use more sun light, believe me, I love available light so much. Unfortunately, my weather forecast lied.

Zul brings us to best satey in town, Satay Teluk Iskandar. Yesterday we also having, but this one a LOT better. Trust me. Who ever passing by Mersing by any chances should try Satay Teluk Iskandar.

zulfadli ateman & hidayah (28)

zulfadli ateman & hidayah (27)

zulfadli ateman & hidayah (26)

zulfadli ateman & hidayah (25)

zulfadli ateman & hidayah (24)

zulfadli ateman & hidayah (23)

zulfadli ateman & hidayah (22)

zulfadli ateman & hidayah (21)

zulfadli ateman & hidayah (20)

zulfadli ateman & hidayah (19)

zulfadli ateman & hidayah (18)

zulfadli ateman & hidayah (17)

zulfadli ateman & hidayah (16)

zulfadli ateman & hidayah (15)

zulfadli ateman & hidayah (14)

zulfadli ateman & hidayah (13)

zulfadli ateman & hidayah (12)

zulfadli ateman & hidayah (11)

zulfadli ateman & hidayah (10)

zulfadli ateman & hidayah (9)

zulfadli ateman & hidayah (8)

zulfadli ateman & hidayah (7)

zulfadli ateman & hidayah (6)

zulfadli ateman & hidayah (5)

zulfadli ateman & hidayah (4)

zulfadli ateman & hidayah (3)

zulfadli ateman & hidayah (1)

eddie + fiza { skudai, johor bahru }

Sejak kebelakangan ni pengantin-pengantin dari Johor Bahru mula mengenali Mohd Razali / Foto by Razali. Dari daerah lain macam Mersing, Endau, Muar pun dah mula kenal. Rezeki. Ada jugak yang tanya, “abang shoot dalam Johor je ke?”. Jadi kalau yang rajin baca, bukan sekadar menilai gambar aku, mesti perasan aku travel ke serata Malaysia. Kedah, Pahang, Terengganu, Kelantan, Kuala Lumpur, Melaka, Negeri Sembilan, Selangor, bukan sekadar Johor semata. Sebenarnya orang tempatan pun tak kenal sapa Mohd Razali. Sebabnya, aku tak attached dengan mana-mana andaman. Dari situ aku cuba buat kelainan setiap kali attend majlis. Kalau boleh tak nak buat style yang sama setiap kali. Tapi signature move seseorang photographer tetap tak boleh lari.

Pulak tu bila kerap sangat pergi tempat yang sama. Nusajaya. Dah lebih 5 kali rasanya aku shoot di sini. Memang luas kawasan ni. Tapi bila kerap sangat pun jadi blur jugak. Cuma tak mungkin sama dengan sebelum-sebelumnya.

Plan bulan 7 tergendala. Dem.. Aku dah lock 1 bulan semata-mata untuk projek ni, tapi 2 minggu sebelum fly, baru dapat berita projek ni cancel. Oh man. 1 bulan tau. Bukan seminggu dua aku lock tarikh tu. Aku dah lock tarikh tu 3 bulan lepas lagi. Aku terpaksa tolak banyak job, switch dengan photographer lain, mintak maaf dengan pengantin… Tapi bila dah jadi macam ni, bengang jugak. Bukan kuasa aku.

Plan B. Bulan 7 aku nak cuba buat projek lain. Mungkin memperkasakan portraiture. Mungkin akan jalan2 untuk buat journal. Masuk kelas. Oh aku tak plan dengan baik lagi. July & August. Raya baru mula kerja seperti biasa.

Eddie & Fiza (1)

Eddie & Fiza (2)

Eddie & Fiza (3)

Eddie & Fiza (4)

Eddie & Fiza (5)

Eddie & Fiza (6)

Eddie & Fiza (7)

Eddie & Fiza (8)

Eddie & Fiza (9)

Eddie & Fiza (10)

Eddie & Fiza (11)

Eddie & Fiza (12)

Eddie & Fiza (13)

Eddie & Fiza (14)

Eddie & Fiza (15)

Eddie & Fiza (16)

Eddie & Fiza (17)

Eddie & Fiza (18)

Eddie & Fiza (19)

Eddie & Fiza (20)

Eddie & Fiza (21)

Eddie & Fiza (22)

Eddie & Fiza (23)

Eddie & Fiza (24)

Eddie & Fiza (25)

Eddie & Fiza (26)

Eddie & Fiza (27)

Eddie & Fiza (28)

Eddie & Fiza (29)

Eddie & Fiza (30)

Eddie & Fiza (31)

Eddie & Fiza (32)

Eddie & Fiza (33)

Eddie & Fiza (34)

Eddie & Fiza (35)

Eddie & Fiza (36)

Eddie & Fiza (37)

Eddie & Fiza (38)

Eddie & Fiza (39)

Eddie & Fiza (40)

Eddie & Fiza (41)

Eddie & Fiza (42)

Eddie & Fiza (43)

Eddie & Fiza (44)

Eddie & Fiza (45)

Eddie & Fiza (46)

Eddie & Fiza (47)

Eddie & Fiza (48)

Eddie & Fiza (49)

Eddie & Fiza (50)

Eddie & Fiza (51)

Eddie & Fiza (52)

Eddie & Fiza (53)

Eddie & Fiza (54)

Eddie & Fiza (55)

Eddie & Fiza (56)

Eddie & Fiza (57)

Eddie & Fiza (58)

Eddie & Fiza (59)

Eddie & Fiza (60)

Eddie & Fiza (61)

Eddie & Fiza (62)

Eddie & Fiza (63)

Eddie & Fiza (64)

Eddie & Fiza (65)

Eddie & Fiza (66)

Eddie & Fiza (67)

Eddie & Fiza (68)

Eddie & Fiza (69)

Eddie & Fiza (70)

Eddie & Fiza (71)

Eddie & Fiza (72)

Eddie & Fiza (73)

Eddie & Fiza (74)

Eddie & Fiza (75)

Eddie & Fiza (76)

Eddie & Fiza (77)

Eddie & Fiza (78)

Eddie & Fiza (79)

Eddie & Fiza (80)

Eddie & Fiza (81)

Eddie & Fiza (82)

izat & azah { batu pahat }

Sepanjang minggu ni cuaca tak menentu. Ada hari hujan tak berhenti, ada hari panas macam dekat gurun. Global Warming. Beberapa minggu lepas masa buat post wedding kat Kelab Golf Batu Pahat, jerebu. Tapi masih ada matahari. Tapi semalam tunggu2 tak keluar mataharinya. Jadi tak dapat la nak buat back light dengan haze pagi. Azah & Izat datang dari Kelapa Sawit, Kulai pagi tu untuk portraiture session. Aku tak dapat cover majlis diorang bulan 7 ni atas sebab tugasan lain. Jadi Farol yang akan cover.

Malam tadi pegi Batu Pahat lagi dengan Farol, tengok wayang. Setelah 6 bulan tak tengok wayang sejar Amsyar lahir. Baru malam tadi pegi tu pun sebab Faiz & Sudin ajak. KL Gangster. Cerita melayu beb. Tengok dengan gangster2 Labis pulak tu Ayom & Amin. Keluar2 panggung je masing-masing dah nak jadi gangster pulak. Paling tidak pun jadi Zizan. Walaupun secara jujurnya aku tak pernah suka cerita2 Shamsul Yusof ni, tapi malam tadi aku terhibur jugak la. Mungkin kali ni filem dia menjadi. Boleh buat aku gelak, boleh buat aku geram. Betul. Alah seminggu dua lagi dah keluar Astro First. So tengok & kritik sendiri.

Izat & Azah Pre wedding (1)

Izat & Azah Pre wedding (2)

Izat & Azah Pre wedding (3)

Izat & Azah Pre wedding (4)

Izat & Azah Pre wedding (5)

Izat & Azah Pre wedding (6)

Izat & Azah Pre wedding (7)

Izat & Azah Pre wedding (8)

Izat & Azah Pre wedding (9)

Izat & Azah Pre wedding (10)

Izat & Azah Pre wedding (11)

Izat & Azah Pre wedding (12)

Izat & Azah Pre wedding (13)

Izat & Azah Pre wedding (14)

Izat & Azah Pre wedding (15)

Izat & Azah Pre wedding (16)

Izat & Azah Pre wedding (17)

Izat & Azah Pre wedding (18)

Izat & Azah Pre wedding (19)

Izat & Azah Pre wedding (20)

Izat & Azah Pre wedding (21)

Izat & Azah Pre wedding (22)

Izat & Azah Pre wedding (23)

Izat & Azah Pre wedding (24)

Izat & Azah Pre wedding (25)

Izat & Azah Pre wedding (26)

Izat & Azah Pre wedding (27)

Izat & Azah Pre wedding (28)

Izat & Azah Pre wedding (29)

Izat & Azah Pre wedding (30)

Izat & Azah Pre wedding (31)

Izat & Azah Pre wedding (32)

Izat & Azah Pre wedding (33)

Izat & Azah Pre wedding (34)

Izat & Azah Pre wedding (35)

Izat & Azah Pre wedding (36)

Izat & Azah Pre wedding (37)

Izat & Azah Pre wedding (38)

Izat & Azah Pre wedding (39)

Izat & Azah Pre wedding (40)

Izat & Azah Pre wedding (41)

Izat & Azah Pre wedding (42)

Izat & Azah Pre wedding (43)

Izat & Azah Pre wedding (44)

Izat & Azah Pre wedding (45)

Izat & Azah Pre wedding (46)

Izat & Azah Pre wedding (47)

Izat & Azah Pre wedding (48)

adila & faiz { parit raja – batu pahat }

Sejak aku jumpa tempat-tempat menarik dalam Kampus UTHM, Parit Raja ni, ada lebih 5 kali bawa pengantin ke sana rasanya. Banyak bangunan baru yang futuristik dalam kampus UTHM Parit Raja ni & bangunan asal zaman politeknik dulu pun masih ada. Aku sebenarnya hampir tepu bila pengantin ajak ke sana. Setiap kali ke sana, aku cuba sedaya upaya untuk ubah tempat, cari kelainan dari segi background mahupun pose. Tapi bukan satu kerja yang mudah kalau dah datang ke tempat yang sama banyak kali.

So kalau ada yang terperasan gambar repeatable tu mintak maaf la banyak2. Cuaca hujan sepanjang minggu ni. Sebenarnya Sawah Sagil tengah sangat cantik sekarang. Tapi memandangkan setiap hari wedding aku dekat2 sini je, mesti hujan turun. Jadi tak dapatlah nak ke sawah. Trisno je sempat ke sawah bawak pengantin. Aku ada lagi 1 pengantin minggu ni, tapi kat JB. Mana mungkin nak outdoor sampai sini. Makanya kena buat kelainan kat bandar pulak lah lepas ni. Johor Bahru pun rasanya tak banyak jugak tempat menarik untuk photoshoot. Sapa2 photographer Johor Bahru tu bagila cadangan untuk photoshoot Sabtu ni ya.

Adila & Faiz (69)

Adila & Faiz (68)

Adila & Faiz (67)

Adila & Faiz (66)

Adila & Faiz (65)

Adila & Faiz (64)

Adila & Faiz (63)

Adila & Faiz (62)

Adila & Faiz (61)

Adila & Faiz (60)

Adila & Faiz (59)

Adila & Faiz (58)

Adila & Faiz (57)

Adila & Faiz (56)

Adila & Faiz (55)

Adila & Faiz (54)

Adila & Faiz (53)

Adila & Faiz (52)

Adila & Faiz (51)

Adila & Faiz (50)

Adila & Faiz (49)

Adila & Faiz (48)

Adila & Faiz (47)

Adila & Faiz (46)

Adila & Faiz (45)

Adila & Faiz (44)

Adila & Faiz (43)

Adila & Faiz (42)

Adila & Faiz (41)

Adila & Faiz (40)

Adila & Faiz (39)

Adila & Faiz (38)

Adila & Faiz (37)

Adila & Faiz (36)

Adila & Faiz (35)

Adila & Faiz (34)

Adila & Faiz (33)

Adila & Faiz (32)

Adila & Faiz (31)

Adila & Faiz (30)

Adila & Faiz (29)

Adila & Faiz (28)

Adila & Faiz (27)

Adila & Faiz (26)

Adila & Faiz (25)

Adila & Faiz (24)

Adila & Faiz (23)

Adila & Faiz (22)

Adila & Faiz (21)

Adila & Faiz (20)

Adila & Faiz (19)

Adila & Faiz (18)

Adila & Faiz (17)

Adila & Faiz (16)

Adila & Faiz (15)

Adila & Faiz (14)

Adila & Faiz (13)

Adila & Faiz (12)

Adila & Faiz (11)

Adila & Faiz (10)

Adila & Faiz (9)

Adila & Faiz (8)

Adila & Faiz (7)

Adila & Faiz (6)

Adila & Faiz (5)

Adila & Faiz (4)

Adila & Faiz (3)

Adila & Faiz (2)

Adila & Faiz (1)

lyana & faizol { parit raja – batu pahat }

5 hari tanpa stable internet connection. Memang terasa dungu sekejap. Ada banyak gambar nak di proses, nak di upload, tapi semuanya tertangguh. Ni semua dek kerana pencuri kabel talipon durjana yang selalu sangat kebas kabel aku tu. Cis…

Ni dah nak masuk hari ke-6, masih belum ada tindakkan dari Telekom Malaysia. So Streamyx aku masih lagi offline. Ni pon aku pegi pekan kejap, cari kawasan ada 3G, dapatlah upload satu post. Esok insyaAllah lagi satu. 3 bulan ni memang memenatkan. Tak sabar nak habiskan lagi 2 sesi fotografi. Lepastu rehat 2 minggu sebelum sambung kerja lagi 1 bulan. Fuh…

hani & kerri { pt raja, johor }

Perihal warna dalam setiap gambar bergantung kepada mata yang menilai. Kalau pada mata kita cantik, belum tentu lagi orang lain pandang cantik. Mata photographer pun macam tu jugak. Aku nampak gambar orang lain cantik, tengok gambar sendiri nampak biasa pulak. Tapi Azizi Elias, mentor aku pernah kata, gambar kita, identiti kita. Jangan kata gambar orang tak cantik. Sebab pada mata dia, gambar tu cantik. Jadi, bersyukur lebih baik.

Ada juga seorang kawan, yang dah lama ambil gambar. Tapi dia rabun warna. Aku percaya memang susah dia nak menilai gambar dia dan orang lain. Tapi dia tak pernah mengeluh.

Kalau ada yang mengikuti perkembangan aku dari dulu, mungkin ada yang perasan gambar2 aku sentiasa berubah tona warna. Mungkin juga kata gambar sama dari dulu. Awal tahun haritu aku dah tukar sistem kamera. Jadi perubahan warna tu memang ada kalau diperhatikan betul2. Tapi aku masih kekalkan tona warna seaakan pastel dan keras.

Hitam & putih… Tona yang paling sukar untuk aku dapat dengan sempurna. Walaupun hanya 2 tona warna, tapi nak dapatkan impak yang betul2 memberi kesan sangat sukar. Inilah satu cabaran untuk aku. InsyaAllah aku akan terus belajar.

Hani & Kerrie Wedding (81)

Hani & Kerrie Wedding (80)

Hani & Kerrie Wedding (79)

Hani & Kerrie Wedding (78)

Hani & Kerrie Wedding (77)

Hani & Kerrie Wedding (76)

Hani & Kerrie Wedding (75)

Hani & Kerrie Wedding (74)

Hani & Kerrie Wedding (73)

Hani & Kerrie Wedding (72)

Hani & Kerrie Wedding (71)

Hani & Kerrie Wedding (70)

Hani & Kerrie Wedding (69)

Hani & Kerrie Wedding (68)

Hani & Kerrie Wedding (67)

Hani & Kerrie Wedding (66)

Hani & Kerrie Wedding (65)

Hani & Kerrie Wedding (64)

Hani & Kerrie Wedding (63)

Hani & Kerrie Wedding (62)

Hani & Kerrie Wedding (61)

Hani & Kerrie Wedding (60)

Hani & Kerrie Wedding (59)

Hani & Kerrie Wedding (58)

Hani & Kerrie Wedding (57)

Hani & Kerrie Wedding (56)

Hani & Kerrie Wedding (55)

Hani & Kerrie Wedding (54)

Hani & Kerrie Wedding (53)

Hani & Kerrie Wedding (52)

Hani & Kerrie Wedding (51)

Hani & Kerrie Wedding (50)

Hani & Kerrie Wedding (49)

Hani & Kerrie Wedding (48)

Hani & Kerrie Wedding (47)

Hani & Kerrie Wedding (46)

Hani & Kerrie Wedding (45)

Hani & Kerrie Wedding (44)

Hani & Kerrie Wedding (43)

Hani & Kerrie Wedding (42)

Hani & Kerrie Wedding (41)

Hani & Kerrie Wedding (40)

Hani & Kerrie Wedding (39)

Hani & Kerrie Wedding (38)

Hani & Kerrie Wedding (37)

Hani & Kerrie Wedding (36)

Hani & Kerrie Wedding (35)

Hani & Kerrie Wedding (34)

Hani & Kerrie Wedding (33)

Hani & Kerrie Wedding (32)

Hani & Kerrie Wedding (31)

Hani & Kerrie Wedding (30)

Hani & Kerrie Wedding (29)

Hani & Kerrie Wedding (28)

Hani & Kerrie Wedding (27)

Hani & Kerrie Wedding (26)

Hani & Kerrie Wedding (25)

Hani & Kerrie Wedding (24)

Hani & Kerrie Wedding (23)

Hani & Kerrie Wedding (22)

Hani & Kerrie Wedding (21)

Hani & Kerrie Wedding (20)

Hani & Kerrie Wedding (19)

Hani & Kerrie Wedding (18)

Hani & Kerrie Wedding (17)

Hani & Kerrie Wedding (16)

Hani & Kerrie Wedding (15)

Hani & Kerrie Wedding (14)

Hani & Kerrie Wedding (13)

Hani & Kerrie Wedding (12)

Hani & Kerrie Wedding (11)

Hani & Kerrie Wedding (10)

Hani & Kerrie Wedding (9)

Hani & Kerrie Wedding (8)

Hani & Kerrie Wedding (7)

Hani & Kerrie Wedding (6)

Hani & Kerrie Wedding (5)

Hani & Kerrie Wedding (4)

Hani & Kerrie Wedding (3)

Hani & Kerrie Wedding (2)

Hani & Kerrie Wedding (1)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...