shah & zeti { reception – kluang }

Shah & Zeti Reception (69)

Majlis Persandingan Zeti & Shah – Taman Sri Kluang – 24 September 2011 – Photograph by Mohd Razali
Shah & Zeti Reception (68)
Shah & Zeti Reception (67)
Shah & Zeti Reception (66)
Shah & Zeti Reception (65)
Shah & Zeti Reception (64)
Shah & Zeti Reception (63)
Shah & Zeti Reception (62)
Shah & Zeti Reception (61)
Shah & Zeti Reception (60)
Shah & Zeti Reception (59)
Shah & Zeti Reception (58)
Shah & Zeti Reception (57)
Shah & Zeti Reception (56)
Shah & Zeti Reception (55)
Shah & Zeti Reception (54)
Shah & Zeti Reception (53)
Shah & Zeti Reception (52)
Shah & Zeti Reception (51)
Shah & Zeti Reception (50)
Shah & Zeti Reception (49)
Shah & Zeti Reception (48)
Shah & Zeti Reception (47)
Shah & Zeti Reception (46)
Shah & Zeti Reception (45)
Shah & Zeti Reception (44)
Shah & Zeti Reception (43)
Shah & Zeti Reception (42)
Shah & Zeti Reception (41)
Shah & Zeti Reception (40)
Shah & Zeti Reception (39)
Shah & Zeti Reception (38)
Shah & Zeti Reception (37)
Shah & Zeti Reception (36)
Shah & Zeti Reception (35)
Shah & Zeti Reception (34)
Shah & Zeti Reception (33)
Shah & Zeti Reception (32)
Shah & Zeti Reception (31)
Shah & Zeti Reception (30)
Shah & Zeti Reception (29)
Shah & Zeti Reception (28)
Shah & Zeti Reception (27)
Shah & Zeti Reception (26)
Shah & Zeti Reception (25)
Shah & Zeti Reception (24)
Shah & Zeti Reception (23)
Shah & Zeti Reception (22)
Shah & Zeti Reception (21)
Shah & Zeti Reception (20)
Shah & Zeti Reception (19)
Shah & Zeti Reception (18)
Shah & Zeti Reception (17)
Shah & Zeti Reception (16)
Shah & Zeti Reception (15)
Shah & Zeti Reception (14)
Shah & Zeti Reception (13)
Shah & Zeti Reception (12)
Shah & Zeti Reception (11)
Shah & Zeti Reception (10)
Shah & Zeti Reception (9)
Shah & Zeti Reception (8)
Shah & Zeti Reception (7)
Shah & Zeti Reception (6)
Shah & Zeti Reception (5)
Shah & Zeti Reception (4)
Shah & Zeti Reception (3)
Shah & Zeti Reception (2)
Shah & Zeti Reception (1)

One of my blog follower asked me “White balance apa yang terbaik untuk gambar dalam rumah”. To tell you the truth, I don’t know. Frustrating isn’t it?

Soalan tu terlalu general. To be precise, setiap rumah menggunakan lampu yang berlainan. Tak mungkin dapat tetapan white balance yang sama pada setiap gambar. Jadi cara penyelesaiannya; datang awal. Cari white balance paling sesuai. Gunakan white balance preset dahulu. Tengok lampu rumah, set pada white balance kamera ikut jenis lampu. Kalau tak dapat jugak putih yang sebenar, gunakan Kelvin. Kebanyakkan camera DSLR Canon ada custom setting. Fungsinya untuk menyimpan tetapan kamera untuk keadaan yang berbeza. Sebagai contoh, C1 untuk indoor; white balance Kelvin 4800, Standard mode, ISO2000, EV -1. C2 untuk berarak; white balance Kelvin 5300, ISO100, EV -1. Jadi bila kita sampai awal, set setting macam ni sebagai contoh. Masa berarak gunakan C2. Masuk je rumah terus tukar C1. Jadi tak perlu ubah setting banyak lagi. Mudahkan?

Semua DSLR ada short cut button. Jadi gunakan semaksimanya yang mungkin. Bila kita mahir dengan penggunaan kamera, maka lebih mudah nak kawal & lebih cepat kerja kita. Ingat, jangan salahkan kamera. Kita yang kawal kamera tu. Semua fungsi tersedia untuk kita manipulasi mengikut kehendak mata.

Kalau di fikirkan, Ansel Adams guna kamera apa pun hampir semua peminat dia tak tahu. Yang semua orang tahu dia hasilkan karya seni hanya dengan kamera film yang teramat kuno. Jadi kita ni di era digital sepatutnya lebih menghargai apa jua kamera yang kita ada. Maksimakan penggunaanya.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...