Tag Archives: iphonegraphy

The Greatest View

 

 

I’ve just got back from picking up my spectacle. So now im in the middle of getting used to shooting with spectacle. It’s kinda hard, but I must admit I cannot fight glare…

Oh today, I capture an amazing moment while the birds taking off from the dead trees. As usual, using an iPhone.

 

birds and the tree

If only the lights would dim a little, I’m wary of eyes upon my scars…

#iPhonegraphy

 

#iPhonegraphy with Arif Amsyar

All this while I uploaded iPhone photos to instagr.am only. So harini bila ternampak awan kepul-kepul & langit biru, terus kensel pegi pasar malam Taman Kluang Barat, bawak wifey & Amsyar ke sawah sagil. Melepas la cik puan nak makan nasi kerabu. Gambar dalam entry ni mempergunakan Apple iPhone 4 camera sepenuhnya.

Sehari dua ni memang nampak cuaca sangat baik. Tapi tak berpeluang nak ambil gambar. Bila dah ada anak ni, kena pikir masa-masa yang sesuai nak bergerak. Masa dia tidur. Masa dia dah betul-betul kenyang. Masa dia tengah segar. Jadi kalau nak bawak dia, kena ada Wifey sekali. Kalau nak pegi sorang-sorang, kena tunggu Amsyar tidur dulu. Jadi kalau cuaca cantik, tapi Amsyar tak sediapun tak boleh jugak. So bagi siapa-siapa yang dah berkahwin dan masih belum ada cahaya mata tu, janganlah bersedih. Ni semua tuhan tentukan, Dia nakkan korang enjoy dulu berdua sementara tunggu masa untuk korang dapat cahaya mata sampai.

Kalau ikut specification iPhone 4 ni, lens is a 3.85 mm f/2.8 lens. Tapi kalau ikutkan 35mm film camera format, camera iPhone 4 ni sama dengan 30 mm f/22. ISO paling rendah sampai iso80. Memang mencabar nak guna camera iPhone 4 ni kalau dah biasa dengan dSLR. Kena lebih tekun kalau nak dapatkan hasil yang baik. Aku pernah terbaca iPhone 4 ni boleh pasang penyambung untuk lens 50mm slr. Aku sangat berminat kalau betul ada.

Lebih mencabar gunakan kamera iPhone ni bila dah gelap sikit. ISO paling tinggi mungkin iso570 je aku rasa. Dan tak mungkin boleh kawal bila dah gelap sangat. Aku cuba buat backlight tadi. Pun tak menjadi juga. Kalau buat silhouette memang cantiklah. Lagi satu masalah ialah tak boleh nak kawal white balance iPhone 4 ni. Mungkin aku perlu download apps camera+ kot next time.

Kesimpulannya, camera iPhone 4 ni dibawah par benbanding dengan kamera kompak yang kebanyakkan dipasaran. Kalau nak print 4R atau nak display di web, memang mencukupi. Jadi kalau nak gunakan masa vacation, lebih baik bawak kamera kompak.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...