Tag Archives: johor bahru

azlan + ezra {solemnization pasir gudang}

Azlan & Ezra were married on a beautiful Friday afternoon at Masjid Jamek Pasir Gudang, surrounded by their loving family and friends. Re-live this day with me… it was pretty perfect.

Azlan & Ezra, thank you for letting me be a part of this very special ceremony, and for trusting me as much as you did. I can’t express how incredible experiencing the ceremony was. Wishing you both all the very best, and hope you had a wonderful and relaxing honeymoon. Congratulations again to the happy couple!!!

And special thanks to Trisno for being an awesome company second shooter – you were awesome to work with and hope our schedules allow for future collaborations!

eddie + fiza { skudai, johor bahru }

Sejak kebelakangan ni pengantin-pengantin dari Johor Bahru mula mengenali Mohd Razali / Foto by Razali. Dari daerah lain macam Mersing, Endau, Muar pun dah mula kenal. Rezeki. Ada jugak yang tanya, “abang shoot dalam Johor je ke?”. Jadi kalau yang rajin baca, bukan sekadar menilai gambar aku, mesti perasan aku travel ke serata Malaysia. Kedah, Pahang, Terengganu, Kelantan, Kuala Lumpur, Melaka, Negeri Sembilan, Selangor, bukan sekadar Johor semata. Sebenarnya orang tempatan pun tak kenal sapa Mohd Razali. Sebabnya, aku tak attached dengan mana-mana andaman. Dari situ aku cuba buat kelainan setiap kali attend majlis. Kalau boleh tak nak buat style yang sama setiap kali. Tapi signature move seseorang photographer tetap tak boleh lari.

Pulak tu bila kerap sangat pergi tempat yang sama. Nusajaya. Dah lebih 5 kali rasanya aku shoot di sini. Memang luas kawasan ni. Tapi bila kerap sangat pun jadi blur jugak. Cuma tak mungkin sama dengan sebelum-sebelumnya.

Plan bulan 7 tergendala. Dem.. Aku dah lock 1 bulan semata-mata untuk projek ni, tapi 2 minggu sebelum fly, baru dapat berita projek ni cancel. Oh man. 1 bulan tau. Bukan seminggu dua aku lock tarikh tu. Aku dah lock tarikh tu 3 bulan lepas lagi. Aku terpaksa tolak banyak job, switch dengan photographer lain, mintak maaf dengan pengantin… Tapi bila dah jadi macam ni, bengang jugak. Bukan kuasa aku.

Plan B. Bulan 7 aku nak cuba buat projek lain. Mungkin memperkasakan portraiture. Mungkin akan jalan2 untuk buat journal. Masuk kelas. Oh aku tak plan dengan baik lagi. July & August. Raya baru mula kerja seperti biasa.

Eddie & Fiza (1)

Eddie & Fiza (2)

Eddie & Fiza (3)

Eddie & Fiza (4)

Eddie & Fiza (5)

Eddie & Fiza (6)

Eddie & Fiza (7)

Eddie & Fiza (8)

Eddie & Fiza (9)

Eddie & Fiza (10)

Eddie & Fiza (11)

Eddie & Fiza (12)

Eddie & Fiza (13)

Eddie & Fiza (14)

Eddie & Fiza (15)

Eddie & Fiza (16)

Eddie & Fiza (17)

Eddie & Fiza (18)

Eddie & Fiza (19)

Eddie & Fiza (20)

Eddie & Fiza (21)

Eddie & Fiza (22)

Eddie & Fiza (23)

Eddie & Fiza (24)

Eddie & Fiza (25)

Eddie & Fiza (26)

Eddie & Fiza (27)

Eddie & Fiza (28)

Eddie & Fiza (29)

Eddie & Fiza (30)

Eddie & Fiza (31)

Eddie & Fiza (32)

Eddie & Fiza (33)

Eddie & Fiza (34)

Eddie & Fiza (35)

Eddie & Fiza (36)

Eddie & Fiza (37)

Eddie & Fiza (38)

Eddie & Fiza (39)

Eddie & Fiza (40)

Eddie & Fiza (41)

Eddie & Fiza (42)

Eddie & Fiza (43)

Eddie & Fiza (44)

Eddie & Fiza (45)

Eddie & Fiza (46)

Eddie & Fiza (47)

Eddie & Fiza (48)

Eddie & Fiza (49)

Eddie & Fiza (50)

Eddie & Fiza (51)

Eddie & Fiza (52)

Eddie & Fiza (53)

Eddie & Fiza (54)

Eddie & Fiza (55)

Eddie & Fiza (56)

Eddie & Fiza (57)

Eddie & Fiza (58)

Eddie & Fiza (59)

Eddie & Fiza (60)

Eddie & Fiza (61)

Eddie & Fiza (62)

Eddie & Fiza (63)

Eddie & Fiza (64)

Eddie & Fiza (65)

Eddie & Fiza (66)

Eddie & Fiza (67)

Eddie & Fiza (68)

Eddie & Fiza (69)

Eddie & Fiza (70)

Eddie & Fiza (71)

Eddie & Fiza (72)

Eddie & Fiza (73)

Eddie & Fiza (74)

Eddie & Fiza (75)

Eddie & Fiza (76)

Eddie & Fiza (77)

Eddie & Fiza (78)

Eddie & Fiza (79)

Eddie & Fiza (80)

Eddie & Fiza (81)

Eddie & Fiza (82)

hani & kerri { pt raja, johor }

Perihal warna dalam setiap gambar bergantung kepada mata yang menilai. Kalau pada mata kita cantik, belum tentu lagi orang lain pandang cantik. Mata photographer pun macam tu jugak. Aku nampak gambar orang lain cantik, tengok gambar sendiri nampak biasa pulak. Tapi Azizi Elias, mentor aku pernah kata, gambar kita, identiti kita. Jangan kata gambar orang tak cantik. Sebab pada mata dia, gambar tu cantik. Jadi, bersyukur lebih baik.

Ada juga seorang kawan, yang dah lama ambil gambar. Tapi dia rabun warna. Aku percaya memang susah dia nak menilai gambar dia dan orang lain. Tapi dia tak pernah mengeluh.

Kalau ada yang mengikuti perkembangan aku dari dulu, mungkin ada yang perasan gambar2 aku sentiasa berubah tona warna. Mungkin juga kata gambar sama dari dulu. Awal tahun haritu aku dah tukar sistem kamera. Jadi perubahan warna tu memang ada kalau diperhatikan betul2. Tapi aku masih kekalkan tona warna seaakan pastel dan keras.

Hitam & putih… Tona yang paling sukar untuk aku dapat dengan sempurna. Walaupun hanya 2 tona warna, tapi nak dapatkan impak yang betul2 memberi kesan sangat sukar. Inilah satu cabaran untuk aku. InsyaAllah aku akan terus belajar.

Hani & Kerrie Wedding (81)

Hani & Kerrie Wedding (80)

Hani & Kerrie Wedding (79)

Hani & Kerrie Wedding (78)

Hani & Kerrie Wedding (77)

Hani & Kerrie Wedding (76)

Hani & Kerrie Wedding (75)

Hani & Kerrie Wedding (74)

Hani & Kerrie Wedding (73)

Hani & Kerrie Wedding (72)

Hani & Kerrie Wedding (71)

Hani & Kerrie Wedding (70)

Hani & Kerrie Wedding (69)

Hani & Kerrie Wedding (68)

Hani & Kerrie Wedding (67)

Hani & Kerrie Wedding (66)

Hani & Kerrie Wedding (65)

Hani & Kerrie Wedding (64)

Hani & Kerrie Wedding (63)

Hani & Kerrie Wedding (62)

Hani & Kerrie Wedding (61)

Hani & Kerrie Wedding (60)

Hani & Kerrie Wedding (59)

Hani & Kerrie Wedding (58)

Hani & Kerrie Wedding (57)

Hani & Kerrie Wedding (56)

Hani & Kerrie Wedding (55)

Hani & Kerrie Wedding (54)

Hani & Kerrie Wedding (53)

Hani & Kerrie Wedding (52)

Hani & Kerrie Wedding (51)

Hani & Kerrie Wedding (50)

Hani & Kerrie Wedding (49)

Hani & Kerrie Wedding (48)

Hani & Kerrie Wedding (47)

Hani & Kerrie Wedding (46)

Hani & Kerrie Wedding (45)

Hani & Kerrie Wedding (44)

Hani & Kerrie Wedding (43)

Hani & Kerrie Wedding (42)

Hani & Kerrie Wedding (41)

Hani & Kerrie Wedding (40)

Hani & Kerrie Wedding (39)

Hani & Kerrie Wedding (38)

Hani & Kerrie Wedding (37)

Hani & Kerrie Wedding (36)

Hani & Kerrie Wedding (35)

Hani & Kerrie Wedding (34)

Hani & Kerrie Wedding (33)

Hani & Kerrie Wedding (32)

Hani & Kerrie Wedding (31)

Hani & Kerrie Wedding (30)

Hani & Kerrie Wedding (29)

Hani & Kerrie Wedding (28)

Hani & Kerrie Wedding (27)

Hani & Kerrie Wedding (26)

Hani & Kerrie Wedding (25)

Hani & Kerrie Wedding (24)

Hani & Kerrie Wedding (23)

Hani & Kerrie Wedding (22)

Hani & Kerrie Wedding (21)

Hani & Kerrie Wedding (20)

Hani & Kerrie Wedding (19)

Hani & Kerrie Wedding (18)

Hani & Kerrie Wedding (17)

Hani & Kerrie Wedding (16)

Hani & Kerrie Wedding (15)

Hani & Kerrie Wedding (14)

Hani & Kerrie Wedding (13)

Hani & Kerrie Wedding (12)

Hani & Kerrie Wedding (11)

Hani & Kerrie Wedding (10)

Hani & Kerrie Wedding (9)

Hani & Kerrie Wedding (8)

Hani & Kerrie Wedding (7)

Hani & Kerrie Wedding (6)

Hani & Kerrie Wedding (5)

Hani & Kerrie Wedding (4)

Hani & Kerrie Wedding (3)

Hani & Kerrie Wedding (2)

Hani & Kerrie Wedding (1)

farra + edy – reception { kempas, johor bahru }

Di Johor Bahru ada beberapa restoran steamboat & grill yang best. Kerap aku kesana kalau ada kelapangan. Mula2 dulu Ijam, sifu aku perkenalkan Seoul Garden masa honeymoon aku & wife di Penang. Start dari situ mulalah kerap aku ke JB untuk makan di Seoul Garden. Aku paling suka lamb & sotong kalau makan kat Seoul Garden. Menu daging pun memang banyak. Tapi aku lebih suka seafood & lamb. Ayam tak pandang sangat lah. Tak lama lepas tu Sudin pulak kenalkan Rawa Steamboat di Pelangi Indah. Terus aku lupakan Seoul Garden pasal sini lebih murah dan banyak menu2 lain. Hampir setiap bulan mesti ada kesana.

Tapi setelah dengar dari mulut ke mulut yang ada cerita tak berapa sedap pasal Rawa, terus tak pegi. Yang bestnya, satu blok sebelah Rawa tu ada satu lagi steamboat. Okid Ria. Dulu balik dari rawa ada la lalu situ, tapi nampak lengang je. So aku agak mesti kureng la kedai ni pasal orang tak ramai. Ada sekali tu kitorang balik dari wedding bulan 2 tak silap, singgah la situ dengan Fozan & Affiq. Trisno pon ada tak silap. Tak sangka langsung menu kat kedai ni lagi menarik!

Ok hampir semua yang ada kat rawa & seoul dia ada. Cuma lamb of course lah takda. RM18 sorang. Murah kan? Kedai ni bersih dari luar & dalam. Semua tersusun kemas, lauk, dessert, dapur, semua kemas. Daging ada banyak perisa. Sotong, udang & ketam pun dah siap. Memang berbaloi. Kedai ni ada status Halal. Tak meragukanlah kalau nak bawak kawan2.

OK cukup. Ada kemungkinan malam ni kesana ni. Lapar terus…

Farra + Edy - Johor Bahru (1)

Farra + Edy - Johor Bahru (2)

Farra + Edy - Johor Bahru (3)

Farra + Edy - Johor Bahru (4)

Farra + Edy - Johor Bahru (5)

Farra + Edy - Johor Bahru (6)

Farra + Edy - Johor Bahru (7)

Farra + Edy - Johor Bahru (8)

Farra + Edy - Johor Bahru (9)

Farra + Edy - Johor Bahru (10)

Farra + Edy - Johor Bahru (11)

Farra + Edy - Johor Bahru (12)

Farra + Edy - Johor Bahru (13)

Farra + Edy - Johor Bahru (14)

Farra + Edy - Johor Bahru (15)

Farra + Edy - Johor Bahru (16)

Farra + Edy - Johor Bahru (17)

Farra + Edy - Johor Bahru (18)

Farra + Edy - Johor Bahru (19)

Farra + Edy - Johor Bahru (20)

Farra + Edy - Johor Bahru (21)

Farra + Edy - Johor Bahru (22)

Farra + Edy - Johor Bahru (23)

Farra + Edy - Johor Bahru (24)

Farra + Edy - Johor Bahru (25)

Farra + Edy - Johor Bahru (26)

Farra + Edy - Johor Bahru (27)

Farra + Edy - Johor Bahru (28)

Farra + Edy - Johor Bahru (29)

Farra + Edy - Johor Bahru (30)

Farra + Edy - Johor Bahru (31)

Farra + Edy - Johor Bahru (32)

Farra + Edy - Johor Bahru (33)

Farra + Edy - Johor Bahru (34)

Farra + Edy - Johor Bahru (35)

Farra + Edy - Johor Bahru (36)

Farra + Edy - Johor Bahru (37)

Farra + Edy - Johor Bahru (38)

Farra + Edy - Johor Bahru (39)

Farra + Edy - Johor Bahru (40)

Farra + Edy - Johor Bahru (41)

Farra + Edy - Johor Bahru (42)

Farra + Edy - Johor Bahru (43)

Farra + Edy - Johor Bahru (44)

Farra + Edy - Johor Bahru (45)

Farra + Edy - Johor Bahru (46)

Farra + Edy - Johor Bahru (47)

Farra + Edy - Johor Bahru (48)

Farra + Edy - Johor Bahru (49)

Farra + Edy - Johor Bahru (50)

Farra + Edy - Johor Bahru (51)

Farra + Edy - Johor Bahru (52)

Farra + Edy - Johor Bahru (53)

Farra + Edy - Johor Bahru (54)

Farra + Edy - Johor Bahru (55)

Farra + Edy - Johor Bahru (56)

Farra + Edy - Johor Bahru (57)

Farra + Edy - Johor Bahru (58)

Farra + Edy - Johor Bahru (59)

Farra + Edy - Johor Bahru (60)

Farra + Edy - Johor Bahru (61)

Farra + Edy - Johor Bahru (62)

Farra + Edy - Johor Bahru (63)

Farra + Edy - Johor Bahru (64)

lia & affan { bakar batu, johor bahru }

My wife gelak sakan pasal aku tweet “tengah makan ayam penyek with @fozanarts & @affiqizwan”. Korang tau kenape? Pasal supposedly kena sebut ‘ayam penyet’ bukan penyek. Cis.. Tapi yang penting perut kenyang lepas berebut sapa dapat kepak & sapa dapat peha dengan Affiq. Korang tau berapa besar dada+kepak ayam penyek ni? Ha… Kalau peha aku boleh makan 2 ketul setengah, tapi dada seketul dah cukup. Betul ni.

Diorang ni geng johor wedding photographer aku. Kalau ke JB antara yang aku call diorang ni lah. Mesti diorang bawak aku makan tempat best2 punye. Rawa Steamboat lah, mana lah. Hadui. Bertuah betul aku.

Lepas penat kerja, makan sampai tak boleh nak bangun. Macam mana la tak naik kalori aku. 2 minggu lepas aku shoot pengantin ni di JB juga, bawa outdoor ke Nusajaya petangnya. Aku suka tengok pengantin muda-muda ni. Diorang sentiasa hepi dan energetic. Walaupun sampai ke petang, malam tu tak cukup tido, tapi bila bergambar diorang mesti happy & ceria. Tu antara penambah semangat wedding photographer nak ambil gambar. Percayalah.


lia & affan { johor bahru }

Kalau jumpa couple yang muda remaja & cun macam ni memang seronok bila ambil gambar. Diorang sporting dan gila2. Majlis mereka di Johor Bahru, kawasan yang agak asing buat aku. Tapi aku selalu ke Nusajaya ni. Architecture kawasan ni sangat menarik. Kadang2 tak sedar dah berejam bergambar kat sana. Sampai pengantin flat. Minggu depan majlis persandingan diorang pulak. Aku dapat rasakan kemeriahan majlis diorang ni nanti.












Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...