Tag Archives: johor wedding photographer

hani & kerri { pt raja, johor }

Perihal warna dalam setiap gambar bergantung kepada mata yang menilai. Kalau pada mata kita cantik, belum tentu lagi orang lain pandang cantik. Mata photographer pun macam tu jugak. Aku nampak gambar orang lain cantik, tengok gambar sendiri nampak biasa pulak. Tapi Azizi Elias, mentor aku pernah kata, gambar kita, identiti kita. Jangan kata gambar orang tak cantik. Sebab pada mata dia, gambar tu cantik. Jadi, bersyukur lebih baik.

Ada juga seorang kawan, yang dah lama ambil gambar. Tapi dia rabun warna. Aku percaya memang susah dia nak menilai gambar dia dan orang lain. Tapi dia tak pernah mengeluh.

Kalau ada yang mengikuti perkembangan aku dari dulu, mungkin ada yang perasan gambar2 aku sentiasa berubah tona warna. Mungkin juga kata gambar sama dari dulu. Awal tahun haritu aku dah tukar sistem kamera. Jadi perubahan warna tu memang ada kalau diperhatikan betul2. Tapi aku masih kekalkan tona warna seaakan pastel dan keras.

Hitam & putih… Tona yang paling sukar untuk aku dapat dengan sempurna. Walaupun hanya 2 tona warna, tapi nak dapatkan impak yang betul2 memberi kesan sangat sukar. Inilah satu cabaran untuk aku. InsyaAllah aku akan terus belajar.

Hani & Kerrie Wedding (81)

Hani & Kerrie Wedding (80)

Hani & Kerrie Wedding (79)

Hani & Kerrie Wedding (78)

Hani & Kerrie Wedding (77)

Hani & Kerrie Wedding (76)

Hani & Kerrie Wedding (75)

Hani & Kerrie Wedding (74)

Hani & Kerrie Wedding (73)

Hani & Kerrie Wedding (72)

Hani & Kerrie Wedding (71)

Hani & Kerrie Wedding (70)

Hani & Kerrie Wedding (69)

Hani & Kerrie Wedding (68)

Hani & Kerrie Wedding (67)

Hani & Kerrie Wedding (66)

Hani & Kerrie Wedding (65)

Hani & Kerrie Wedding (64)

Hani & Kerrie Wedding (63)

Hani & Kerrie Wedding (62)

Hani & Kerrie Wedding (61)

Hani & Kerrie Wedding (60)

Hani & Kerrie Wedding (59)

Hani & Kerrie Wedding (58)

Hani & Kerrie Wedding (57)

Hani & Kerrie Wedding (56)

Hani & Kerrie Wedding (55)

Hani & Kerrie Wedding (54)

Hani & Kerrie Wedding (53)

Hani & Kerrie Wedding (52)

Hani & Kerrie Wedding (51)

Hani & Kerrie Wedding (50)

Hani & Kerrie Wedding (49)

Hani & Kerrie Wedding (48)

Hani & Kerrie Wedding (47)

Hani & Kerrie Wedding (46)

Hani & Kerrie Wedding (45)

Hani & Kerrie Wedding (44)

Hani & Kerrie Wedding (43)

Hani & Kerrie Wedding (42)

Hani & Kerrie Wedding (41)

Hani & Kerrie Wedding (40)

Hani & Kerrie Wedding (39)

Hani & Kerrie Wedding (38)

Hani & Kerrie Wedding (37)

Hani & Kerrie Wedding (36)

Hani & Kerrie Wedding (35)

Hani & Kerrie Wedding (34)

Hani & Kerrie Wedding (33)

Hani & Kerrie Wedding (32)

Hani & Kerrie Wedding (31)

Hani & Kerrie Wedding (30)

Hani & Kerrie Wedding (29)

Hani & Kerrie Wedding (28)

Hani & Kerrie Wedding (27)

Hani & Kerrie Wedding (26)

Hani & Kerrie Wedding (25)

Hani & Kerrie Wedding (24)

Hani & Kerrie Wedding (23)

Hani & Kerrie Wedding (22)

Hani & Kerrie Wedding (21)

Hani & Kerrie Wedding (20)

Hani & Kerrie Wedding (19)

Hani & Kerrie Wedding (18)

Hani & Kerrie Wedding (17)

Hani & Kerrie Wedding (16)

Hani & Kerrie Wedding (15)

Hani & Kerrie Wedding (14)

Hani & Kerrie Wedding (13)

Hani & Kerrie Wedding (12)

Hani & Kerrie Wedding (11)

Hani & Kerrie Wedding (10)

Hani & Kerrie Wedding (9)

Hani & Kerrie Wedding (8)

Hani & Kerrie Wedding (7)

Hani & Kerrie Wedding (6)

Hani & Kerrie Wedding (5)

Hani & Kerrie Wedding (4)

Hani & Kerrie Wedding (3)

Hani & Kerrie Wedding (2)

Hani & Kerrie Wedding (1)

farra + edy – reception { kempas, johor bahru }

Di Johor Bahru ada beberapa restoran steamboat & grill yang best. Kerap aku kesana kalau ada kelapangan. Mula2 dulu Ijam, sifu aku perkenalkan Seoul Garden masa honeymoon aku & wife di Penang. Start dari situ mulalah kerap aku ke JB untuk makan di Seoul Garden. Aku paling suka lamb & sotong kalau makan kat Seoul Garden. Menu daging pun memang banyak. Tapi aku lebih suka seafood & lamb. Ayam tak pandang sangat lah. Tak lama lepas tu Sudin pulak kenalkan Rawa Steamboat di Pelangi Indah. Terus aku lupakan Seoul Garden pasal sini lebih murah dan banyak menu2 lain. Hampir setiap bulan mesti ada kesana.

Tapi setelah dengar dari mulut ke mulut yang ada cerita tak berapa sedap pasal Rawa, terus tak pegi. Yang bestnya, satu blok sebelah Rawa tu ada satu lagi steamboat. Okid Ria. Dulu balik dari rawa ada la lalu situ, tapi nampak lengang je. So aku agak mesti kureng la kedai ni pasal orang tak ramai. Ada sekali tu kitorang balik dari wedding bulan 2 tak silap, singgah la situ dengan Fozan & Affiq. Trisno pon ada tak silap. Tak sangka langsung menu kat kedai ni lagi menarik!

Ok hampir semua yang ada kat rawa & seoul dia ada. Cuma lamb of course lah takda. RM18 sorang. Murah kan? Kedai ni bersih dari luar & dalam. Semua tersusun kemas, lauk, dessert, dapur, semua kemas. Daging ada banyak perisa. Sotong, udang & ketam pun dah siap. Memang berbaloi. Kedai ni ada status Halal. Tak meragukanlah kalau nak bawak kawan2.

OK cukup. Ada kemungkinan malam ni kesana ni. Lapar terus…

Farra + Edy - Johor Bahru (1)

Farra + Edy - Johor Bahru (2)

Farra + Edy - Johor Bahru (3)

Farra + Edy - Johor Bahru (4)

Farra + Edy - Johor Bahru (5)

Farra + Edy - Johor Bahru (6)

Farra + Edy - Johor Bahru (7)

Farra + Edy - Johor Bahru (8)

Farra + Edy - Johor Bahru (9)

Farra + Edy - Johor Bahru (10)

Farra + Edy - Johor Bahru (11)

Farra + Edy - Johor Bahru (12)

Farra + Edy - Johor Bahru (13)

Farra + Edy - Johor Bahru (14)

Farra + Edy - Johor Bahru (15)

Farra + Edy - Johor Bahru (16)

Farra + Edy - Johor Bahru (17)

Farra + Edy - Johor Bahru (18)

Farra + Edy - Johor Bahru (19)

Farra + Edy - Johor Bahru (20)

Farra + Edy - Johor Bahru (21)

Farra + Edy - Johor Bahru (22)

Farra + Edy - Johor Bahru (23)

Farra + Edy - Johor Bahru (24)

Farra + Edy - Johor Bahru (25)

Farra + Edy - Johor Bahru (26)

Farra + Edy - Johor Bahru (27)

Farra + Edy - Johor Bahru (28)

Farra + Edy - Johor Bahru (29)

Farra + Edy - Johor Bahru (30)

Farra + Edy - Johor Bahru (31)

Farra + Edy - Johor Bahru (32)

Farra + Edy - Johor Bahru (33)

Farra + Edy - Johor Bahru (34)

Farra + Edy - Johor Bahru (35)

Farra + Edy - Johor Bahru (36)

Farra + Edy - Johor Bahru (37)

Farra + Edy - Johor Bahru (38)

Farra + Edy - Johor Bahru (39)

Farra + Edy - Johor Bahru (40)

Farra + Edy - Johor Bahru (41)

Farra + Edy - Johor Bahru (42)

Farra + Edy - Johor Bahru (43)

Farra + Edy - Johor Bahru (44)

Farra + Edy - Johor Bahru (45)

Farra + Edy - Johor Bahru (46)

Farra + Edy - Johor Bahru (47)

Farra + Edy - Johor Bahru (48)

Farra + Edy - Johor Bahru (49)

Farra + Edy - Johor Bahru (50)

Farra + Edy - Johor Bahru (51)

Farra + Edy - Johor Bahru (52)

Farra + Edy - Johor Bahru (53)

Farra + Edy - Johor Bahru (54)

Farra + Edy - Johor Bahru (55)

Farra + Edy - Johor Bahru (56)

Farra + Edy - Johor Bahru (57)

Farra + Edy - Johor Bahru (58)

Farra + Edy - Johor Bahru (59)

Farra + Edy - Johor Bahru (60)

Farra + Edy - Johor Bahru (61)

Farra + Edy - Johor Bahru (62)

Farra + Edy - Johor Bahru (63)

Farra + Edy - Johor Bahru (64)

farra & edy solemnization { bandar baru uda, johor bahru }

2 minggu ni aku bekerja 3 hari straight setiap minggu. Memenatkan. Tapi memuaskan hati. Ada lagi 3 wedding ceremony aku kena cover before rest panjang dan buat kerja lain. Lepas raya baru sambung buat kerja wedding. Hopefully rezeki lebih murah lepas ni. InsyaAllah.

Aku memerlukan graphic/layout designer. Pada sesiapa yang berminat untuk kerja tetap dan tinggal sekitat Batu Pahat / Kluang, silalah contact ye.

azirawati + rafiq { kluang, johor }

Kebelakangan ini timbul isu terlalu ramai photographer atau jurugambar suka-suka bila teknologi dslr melonjak maju. DSLR menjadi pilihan kebanyakkan yang gemar bergambar dan merakam gambar. Sanggup berhabis ribuan ringgit untuk beli dslr yang di usung kebanyakkan golongan. Hakikatnya, bukan mudah untuk rakam gambar yang baik dengan dslr kalau minat sekadar megusung dan menunjuk2. Bukan nak menghalang, tapi mengelakkan pembaziran. Kalau diikutkan, kamera kompak semakin mudah digunakan dan ada yang secanggih dslr. Kalau aku ada rezeki lebih, aku akan beli prosumer kamera seperti Canon G12 atau Panasonic GF2. Kualiti setanding SLR, ringan, jauh lebih murah, kompak, ada hot shoe untuk external flash & banyak lagi features yang mampu tandingi dslr. Jadi kalau pergi jemputan kahwin, sekadar nak ambil gambar isteri dengan kawan rapatnya, tak perlu la usung beg dlsr yang entah berapa kilo ni. Betul?

freda + moy { batu pahat }

Jerebu teruk melanda semenanjung negara disebabkan pembakaran terbuka neraga seberang. Jadi nak ambik gambar pun dah kena ubah tempat dan masa. Perancangan awal nak shoot post wedding portraiture Freda & Moy ni di Tasik Sri Medan. Tapi sudahnya tukar ke bandar Batu Pahat je pasal mesti tak dapat scenery yang best kalau kat Sri Medan. Tapi yang baiknya, scenery pagi ni memang best. Sejuk, matahari redup, kabus tipis. Aku sukakan scenery pagi macam ni berbanding golden hour petang. Golden hour sangat pendek dan cahaya terlalu harsh. Kena control dengan baik untuk dapatkan gambar memuaskan. Waktu pagi lebih panjang untuk dapatkan scenery yang best dan antara waktu yang paling sesuai untuk portraiture session. Suhu pun tak terlalu panas.

Sesi portraiture pagi ni mula 8am. Padang Golf penuh pulak hujung minggu ni. Kebiasaannya pagi ahad tak ramai yang main, tapi mungkin minggu ni ada cuti hari Wesak, tu yang jadi ramai. So kitorang pun kena lah tunggu turn untuk gunakan lokasi yang best. Hampir sejam setengah jugak rupanya habiskan masa kat sini. Tapi tak habis kat sini je. Kitorang pusing2 bandar Batu Pahat pulak. Itulah gunanya local photographer, we always know the best place. Sampai ke bandar, aku dah ada geng. Apai Biszign & Aidil Bachok teman aku. Pusing2 kawasan pasar sampai pukul 11. Apai yang pakar dengan Light Graffiti bagi cadangan buat slow shutter kat tengah2 pasar pagi. Menarik. Itu yang dapat 2 keping gambar last ada ghosting. Apai & Aidil lah yang jadi hantunye. Thanks ye hantu2.

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (1)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (2)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (3)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (4)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (5)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (6)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (7)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (8)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (9)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (10)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (11)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (12)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (13)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (15)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (16)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (17)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (18)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (19)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (20)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (21)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (22)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (23)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (24)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (14)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (25)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (26)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (27)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (28)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (29)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (30)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (31)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (32)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (33)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (34)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (35)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (36)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (37)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (38)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (39)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (40)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (41)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (42)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (43)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (44)

syazana & fariz { johor bahru }

Jumpa lagi couple cute ni! Oh memanglah sangat aku suka. Kalau yang follow facebook page Foto by Razali sebelum ni, mesti ada perasan dalam wall photos ada pre-wedding diorang. Majlis nikah Syazana & Fariz dah pun selesai lewat petang Jumaat tadi di Kempas Baru, Johor Bahru, Dan esok sambung majlis resepsi pula. Kita sambung lagi ye.






jerry & azreen { mersing, johor }

Kadang-kadang aku gelak sorang2 bila dengar suara anak mengomel sambil hisap jari dia tu. Dah hampir 4 bulan umur Amsyar. Tiap-tiap hari aku melayan kerenah dia. Ada kalanya memang menguji kesabaran. Sabar…. Tapi lepas dia mengamuk2, dia gelak2 balik. Itu yang buat aku sejuk balik. Harini dia tidur dari 9am – 1pm. Jarang dia tidur lama macam ni. Dapat aku siapkan banyak kerja.

Sabtu lepas aku ke Mersing untuk majlis resepsi Jerry & Azreen di Felda Nitar 1. Nak sampai ke sini bukanlah dekat, jalan pun boleh tahan mencabar. Tapi jadi seronok sebab dapat lihat kelainan. Diorang ni antara pengantin sempoi yang aku pernah jumpa. Majlis sini meriah, satu felda datang. Tapi majlis selesai awal. Cuma tak dapat nak outdoor cepat buat aku terkilan. Kalau ada banyak masa, mungkin dapat pergi banyak tempat sebab Mersing ni banyak kawasan menarik. InsyaAllah ada peluang, akan aku explore lagi.

lia & affan { bakar batu, johor bahru }

My wife gelak sakan pasal aku tweet “tengah makan ayam penyek with @fozanarts & @affiqizwan”. Korang tau kenape? Pasal supposedly kena sebut ‘ayam penyet’ bukan penyek. Cis.. Tapi yang penting perut kenyang lepas berebut sapa dapat kepak & sapa dapat peha dengan Affiq. Korang tau berapa besar dada+kepak ayam penyek ni? Ha… Kalau peha aku boleh makan 2 ketul setengah, tapi dada seketul dah cukup. Betul ni.

Diorang ni geng johor wedding photographer aku. Kalau ke JB antara yang aku call diorang ni lah. Mesti diorang bawak aku makan tempat best2 punye. Rawa Steamboat lah, mana lah. Hadui. Bertuah betul aku.

Lepas penat kerja, makan sampai tak boleh nak bangun. Macam mana la tak naik kalori aku. 2 minggu lepas aku shoot pengantin ni di JB juga, bawa outdoor ke Nusajaya petangnya. Aku suka tengok pengantin muda-muda ni. Diorang sentiasa hepi dan energetic. Walaupun sampai ke petang, malam tu tak cukup tido, tapi bila bergambar diorang mesti happy & ceria. Tu antara penambah semangat wedding photographer nak ambil gambar. Percayalah.


haida & shahrul { kluang, johor }

Tell me why you shouldn’t love this pre-wedding… Sepasang kekasih yang sangat comel berpiknik di tengah padang. Haida rancang semua ni dengan baik. Dia bawak semua decoration untuk pre wedding diorang ni. Majlis diorang dah tak lama lagi, bulan 5 ni je. Cuaca panas pon diorang dah tak kesah kalau tengah bercinta ni.

Lokasi yang aku gunakan untuk pre wedding Haida & Shahrul ni adalah di padang ragut felda Ayer Hitam. Aku discover tempat ni 3 tahun lepas. Sekarang dah makin famous, ramai photographer Kluang, Batu Pahat, UTHM semua pergi tempat ni. Aku harap tempat ni tak dikotorkan bila dah semakin ramai yang sampai. Kawasan ni berpagar, jadi masuk tu biarlah beradab ye.

























yo & eno { batu pahat }

Kalau yang rapat dengan aku, korang mesti tau aku dengan Azam ni geng dari zaman sekolah lagi. Dia senior 2 tahun atas aku. Tapi kitorang rapat pasal main skateboard. Dari tahun 1998 lagi. Sampai habis sekolah pon kitorang masih lagi geng. Aku sambung belajar tahun 2002, Azam pulak dah kerja. Tahun 2005 aku dah balik kampung. Azam pun dah kerja kat kampung balik. Mula dari situ la dia ajak main kamera. 2007 kalau tak silap dia beli D40x.  Ijam, abang Azam pelopor, dulu skateboard pon dia jugak yang mulakan kat Ayer Hitam ni.

Sekarang, Azam dah jadi laki orang pon. Tak lama lagi dia pindah Dungun. Fuh…. Takda kaki la aku lepasni. Tapi aku yakin satu hari nanti mesti dia migrate sini balik. Hehe


















fiza & eddie { batu pahat, johor }

Dari dulu lagi aku teruja bila ambik gambar. Kamera pertama aku pegang compact film masa zaman sekolah. Masa sekolah rendah dulu tak berani nak pegang sebab mahal sangat. Kena marah dengan akak je la kalau tersentuh. Kamera slr arwah abah dulu tersimpan baik dalam casing kulit. Tapi sampai sekarang aku cari dah tak jumpa. Sayangnya….

Lepas zaman sekolah, aku duduk dengan kakak aku Alang. Sekali sekala ada la dapat pinjam film slr dia. Masa tu memang paling canggih EOS 3 tak silap. Tak pandai guna, sekali develop habis overexposed. Bila dah mula kumpul duit masa kerja, berangan2 beli compact canggih sikit. Sebab dah puas bergambar dengan kamera hand phone. Ada sorang brader ni nak jual Kodak Easyshare model ape tah, tanya dia, boleh hutang tak bang. 3 kali bayar. Mampus dia gelakkan aku…

Tapi lepas tu aku kumpul duit beli Sony Cybershot kecit tu. Hari2 kehulu kehilir bawak kamera tu. Belajar la kononnye. Mal pulak beli Nikon Coolpix L3. Tak sampai setahun, dah rosak..

August 2008 aku dapat kumpul duit dengan Mal, beli kamera DSLR pertama kitorang. Sekenhen Nikon D40x je. Beli dengan Apul. Masa tu dia pakai D200. Tapi satu hape pon aku tak tau pasal kamera slr sebenarnya masa tu. Balik tu baru aku belajar sungguh-sungguh. Walaupun besar, hari-hari aku usung kamera ni. Tak kira kemana, nampak kumbang pon aku snap. Kumpul lagi duit sikit, beli lens 50mm 1.8. D40x ni manual focus. Jadi jenuhlahhhh nak fokus satu subject bila ambik gambar tu. Memang menguji kesabaran. Tapi itulah latihan terbaik.

Dah hampir 3 tahun aku dalam bidang ni rupanya… Alhamdulillah…













baizura & khairul { johor jaya, johor }

Nusajaya memang menarik. Sekali lagi aku dibawa kesini oleh pengantin yang sukakan suasana disini. Walaupun cuaca hujan, tapi mereka tetap teruja nak bergambar. Selepas majlis di Johor Jaya, Johor Bahru, aku diajak kesini meredah hujan lebat. Cuaca begini kadang2 kurang menarik, tapi sebenarnya ambiance light selepas hujan adalah antara yang terbaik. Suasana akan suram dan sejuk. Memang ramai jurugambar perkahwinan Johor Bahru, wedding photographer JB yang pilih Nusajaya untuk pengambaran. Jadi kena pandai pilih lokasi yang sesuai untuk dapatkan kelainan.













Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...