Tag Archives: mersing

dila + wan { portraiture – pantai sekakap, mersing }

Dalila & Ridzuan post wedding - mersing (1)

Portraiture session of Dalila & Ridzuan – Pantai Sekakap – Mersing – 23 Oct 2011 – Photograph by Mohd Razali

Dalila & Ridzuan post wedding - mersing (2)
Dalila & Ridzuan post wedding - mersing (3)
Dalila & Ridzuan post wedding - mersing (4)
Dalila & Ridzuan post wedding - mersing (5)
Dalila & Ridzuan post wedding - mersing (6)
Dalila & Ridzuan post wedding - mersing (7)
Dalila & Ridzuan post wedding - mersing (8)
Dalila & Ridzuan post wedding - mersing (9)
Dalila & Ridzuan post wedding - mersing (10)
Dalila & Ridzuan post wedding - mersing (11)
Dalila & Ridzuan post wedding - mersing (12)
Dalila & Ridzuan post wedding - mersing (13)
Dalila & Ridzuan post wedding - mersing (14)
Dalila & Ridzuan post wedding - mersing (15)
Dalila & Ridzuan post wedding - mersing (16)
Dalila & Ridzuan post wedding - mersing (17)
Dalila & Ridzuan post wedding - mersing (18)
Dalila & Ridzuan post wedding - mersing (19)
Dalila & Ridzuan post wedding - mersing (20)
Dalila & Ridzuan post wedding - mersing (21)
Dalila & Ridzuan post wedding - mersing (22)
Dalila & Ridzuan post wedding - mersing (23)
Dalila & Ridzuan post wedding - mersing (24)
Dalila & Ridzuan post wedding - mersing (25)
Dalila & Ridzuan post wedding - mersing (26)
Dalila & Ridzuan post wedding - mersing (27)
Dalila & Ridzuan post wedding - mersing (28)
Dalila & Ridzuan post wedding - mersing (29)
Dalila & Ridzuan post wedding - mersing (30)
Dalila & Ridzuan post wedding - mersing (31)
Dalila & Ridzuan post wedding - mersing (32)
Dalila & Ridzuan post wedding - mersing (33)

Raining season start quite early this year. Normally heavy rain begins at mid November, but this year, you can find the heavy rain almost every day. For those bride to be having their reception on this month until end of December, you have to start planning for options.

I always mention to clients try to avoid public or school holidays as your reception day unless you’re going to do it in a hall or hotel. And for those who like a portraiture session, please set the appointment in the early morning and check weather forecast. It is important to get the right weather & time in order to get great results.

The best time for portraiture is 7am to 10.30pm for morning session and 4pm to late 7pm for evening session. But this time schedule doesn’t apply on November & December since raining falls in unpredictable time. Please keep in mind we as a photographer cannot fight the nature. Yesterday I photograph my great friends pre-wedding in a heavy rain. They dance in the rain, I hide under a canopy. Thats how it works. Fun but very limited composition. You’ll see the result in my next entry.

dila + wan { the reception – mersing }

Dila & Wan wedding - Mersing (1)

The Wedding of Dalila Dali & Ridzuan – Oct 22 2011 – Mersing, Johor – Photograph by Mohd Razali

Dila & Wan wedding - Mersing (2)
Dila & Wan wedding - Mersing (3)
Dila & Wan wedding - Mersing (4)
Dila & Wan wedding - Mersing (5)
Dila & Wan wedding - Mersing (6)
Dila & Wan wedding - Mersing (7)
Dila & Wan wedding - Mersing (8)
Dila & Wan wedding - Mersing (9)
Dila & Wan wedding - Mersing (10)
Dila & Wan wedding - Mersing (11)
Dila & Wan wedding - Mersing (12)
Dila & Wan wedding - Mersing (13)
Dila & Wan wedding - Mersing (14)
Dila & Wan wedding - Mersing (15)
Dila & Wan wedding - Mersing (16)
Dila & Wan wedding - Mersing (17)
Dila & Wan wedding - Mersing (18)
Dila & Wan wedding - Mersing (19)
Dila & Wan wedding - Mersing (20)
Dila & Wan wedding - Mersing (21)
Dila & Wan wedding - Mersing (22)
Dila & Wan wedding - Mersing (23)
Dila & Wan wedding - Mersing (24)
Dila & Wan wedding - Mersing (25)
Dila & Wan wedding - Mersing (26)
Dila & Wan wedding - Mersing (27)
Dila & Wan wedding - Mersing (28)
Dila & Wan wedding - Mersing (29)
Dila & Wan wedding - Mersing (30)
Dila & Wan wedding - Mersing (31)
Dila & Wan wedding - Mersing (32)
Dila & Wan wedding - Mersing (33)
Dila & Wan wedding - Mersing (34)
Dila & Wan wedding - Mersing (35)
Dila & Wan wedding - Mersing (36)
Dila & Wan wedding - Mersing (37)
Dila & Wan wedding - Mersing (38)
Dila & Wan wedding - Mersing (39)
Dila & Wan wedding - Mersing (40)
Dila & Wan wedding - Mersing (41)
Dila & Wan wedding - Mersing (42)
Dila & Wan wedding - Mersing (43)
Dila & Wan wedding - Mersing (44)
Dila & Wan wedding - Mersing (45)
Dila & Wan wedding - Mersing (46)
Dila & Wan wedding - Mersing (47)
Dila & Wan wedding - Mersing (48)
Dila & Wan wedding - Mersing (49)
Dila & Wan wedding - Mersing (50)

I love to travel. When I get a job that require me to travel, I love doing it. It’s tiring, but pretty sure will get different kind of mood when you go to some other place that you haven’t gotten into. Mersing is one of the place that I really like to go. The beach, weather, peoples, slang and weather, kind of a little different.

Foods here also great. Whenever you travel, you’ll find different kind of taste. Mersing rich with sea food, you can easily find seafood restaurant that deliver fresh ikan bakar or tom yam. Make sure you know someone who lived there or just ask citizens.

I spent 2 days in Mersing, the first day was Dalila’s reception and the next day was their portraiture session at the beach. I will cover that photo session later.

Oh, my mom just got out of IJN. She’s fine, really. She can’t walk like normal since she was bedded for 25 days. For the last 9 days she can’t even move from her bed, before & after the procedure. So now she lives in my brother’s and rest for a while. I will be staying here until weekend, just like the other week and come back home for wedding photography. I have to take a good care of her until she can walk normally.

Till then…

amsyar 6 month

Masa aku menaip ni, Amsyar dah nyenyak tidur dalam pelukkan Akmal. Lena. Harini Amsyar kena inject lagi sekali. Meraung kuat kali ni, teresak-esak. Tapi tak sampai seminitpun. Cuma sampai ke rumah pun tak hilang lagi sedu sedan.

Ahad lepas kami ke Mersing, tanpa hala tuju asalnya. Sampai kesana, hari masih hujan lagi. Renyai. Angin kuat dari laut buatkan payungpun terbang. Semalam ada puting beliung kat pantai Air Papan. First time aku nampak video puting beliung kat Malaysia. Seram jugak. Mungking angin2 ni serpihan cuaca semalam la tu. Jadi kami tunggu sekejap sampai cuaca baik sikit, baru bawak Amsyar main air laut.

Aku sukakan portraiture kanak-kanak. Mencabar, tapi memang seronok bila dapat expression berbeza dari mimik muka mereka. Bukan satu kerja senang nak dapatkan perhatian budak kecik ni. Jadi kena gunakan macam-macam cara nak bagi dia tengok kamera & senyum. Kalau nasib tak baik, moody & terlalu lambat maka terlepas lah saat berharga tu.

Portraiture session kalini aku gunakan masa cuaca yang sejuk. Jadi dia tak banyak meragam. Sesi pertama di Pantai Teluk Resang, Mersing. Sesi kedua, Sawah Sagil, lewat petang juga. Cuaca suram sejuk. Kalau panas, kita sendiripun tak selesa kan. Jadi pemilihan masa sangat penting. Kalau nak buat pagi, kena betul-betul awal pagi. 7.30am – 10am max. Kalau lebih lama mesti budak meragam. Melainkan kita buat indoor. Untuk waktu petang, paling sesuai pukul 5pm. Waktu petang ni tak terlalu panjang. Golden hour pula terlalu pendek untuk kanak-kanak. Tak boleh terlalu lewat kan. Pukul 7 tu memang cantik, tapi tak sesuai untuk kanak-kanak. Jadi bagi sapa-sapa yang nakkan scenery dengan matahari yang cantik, buat awal pagi.

Amsyar & Akmal (1)

Amsyar & Akmal (2)

Amsyar & Akmal (3)

Amsyar & Akmal (4)

Amsyar & Akmal (5)

Amsyar & Akmal (6)

Amsyar & Akmal (7)

Amsyar & Akmal (8)

Amsyar & Akmal (9)

Amsyar & Akmal (10)

Amsyar & Akmal (11)

Amsyar & Akmal (12)

Amsyar & Akmal (13)

Amsyar & Akmal (14)

Amsyar & Akmal (15)

Amsyar & Akmal (16)

Amsyar & Akmal (17)

Amsyar & Akmal (18)

Amsyar & Akmal (19)

Amsyar & Akmal (20)

Amsyar & Akmal (21)

Amsyar & Akmal (22)

Amsyar & Akmal (23)

Amsyar & Akmal (24)

Amsyar & Akmal (25)

Amsyar & Akmal (26)

Amsyar & Akmal (27)

Amsyar & Akmal (28)

Amsyar & Akmal (29)

Amsyar & Akmal (30)

Amsyar & Akmal (31)

Amsyar & Akmal (32)

Amsyar & Akmal (33)

zul + dayah { mersing }

30 minutes portraiture session for the birthday boy and his lovely wife. We went to Pantai Rekriasi Teluk Resang, just few more minutes from Air Papan, Mersing lah ekceli. Oh, I hope you guys recognize them from before, my favorite couple ever. Haha.

I was only occupied with 50mm 1.8 all this while. No other fancy prime or telephoto. I keep my 135mm f2 deep inside the pouch. I have bad experience with camera and the beach. Despite the cheap built material, it produced great output. I bought it for just RM290 if my memory serve me right. I love shooting with this lens. My next lens should be a prime lens as well, I hope.

Weather wasn’t so great. It was raining drizzly when we arrived. I heard there was a tornado last Friday near this beach. Glad it was OK by the time we were there. We spent exactly 30minutes for this session. I wish I could use more sun light, believe me, I love available light so much. Unfortunately, my weather forecast lied.

Zul brings us to best satey in town, Satay Teluk Iskandar. Yesterday we also having, but this one a LOT better. Trust me. Who ever passing by Mersing by any chances should try Satay Teluk Iskandar.

zulfadli ateman & hidayah (28)

zulfadli ateman & hidayah (27)

zulfadli ateman & hidayah (26)

zulfadli ateman & hidayah (25)

zulfadli ateman & hidayah (24)

zulfadli ateman & hidayah (23)

zulfadli ateman & hidayah (22)

zulfadli ateman & hidayah (21)

zulfadli ateman & hidayah (20)

zulfadli ateman & hidayah (19)

zulfadli ateman & hidayah (18)

zulfadli ateman & hidayah (17)

zulfadli ateman & hidayah (16)

zulfadli ateman & hidayah (15)

zulfadli ateman & hidayah (14)

zulfadli ateman & hidayah (13)

zulfadli ateman & hidayah (12)

zulfadli ateman & hidayah (11)

zulfadli ateman & hidayah (10)

zulfadli ateman & hidayah (9)

zulfadli ateman & hidayah (8)

zulfadli ateman & hidayah (7)

zulfadli ateman & hidayah (6)

zulfadli ateman & hidayah (5)

zulfadli ateman & hidayah (4)

zulfadli ateman & hidayah (3)

zulfadli ateman & hidayah (1)

eddie + fiza { skudai, johor bahru }

Sejak kebelakangan ni pengantin-pengantin dari Johor Bahru mula mengenali Mohd Razali / Foto by Razali. Dari daerah lain macam Mersing, Endau, Muar pun dah mula kenal. Rezeki. Ada jugak yang tanya, “abang shoot dalam Johor je ke?”. Jadi kalau yang rajin baca, bukan sekadar menilai gambar aku, mesti perasan aku travel ke serata Malaysia. Kedah, Pahang, Terengganu, Kelantan, Kuala Lumpur, Melaka, Negeri Sembilan, Selangor, bukan sekadar Johor semata. Sebenarnya orang tempatan pun tak kenal sapa Mohd Razali. Sebabnya, aku tak attached dengan mana-mana andaman. Dari situ aku cuba buat kelainan setiap kali attend majlis. Kalau boleh tak nak buat style yang sama setiap kali. Tapi signature move seseorang photographer tetap tak boleh lari.

Pulak tu bila kerap sangat pergi tempat yang sama. Nusajaya. Dah lebih 5 kali rasanya aku shoot di sini. Memang luas kawasan ni. Tapi bila kerap sangat pun jadi blur jugak. Cuma tak mungkin sama dengan sebelum-sebelumnya.

Plan bulan 7 tergendala. Dem.. Aku dah lock 1 bulan semata-mata untuk projek ni, tapi 2 minggu sebelum fly, baru dapat berita projek ni cancel. Oh man. 1 bulan tau. Bukan seminggu dua aku lock tarikh tu. Aku dah lock tarikh tu 3 bulan lepas lagi. Aku terpaksa tolak banyak job, switch dengan photographer lain, mintak maaf dengan pengantin… Tapi bila dah jadi macam ni, bengang jugak. Bukan kuasa aku.

Plan B. Bulan 7 aku nak cuba buat projek lain. Mungkin memperkasakan portraiture. Mungkin akan jalan2 untuk buat journal. Masuk kelas. Oh aku tak plan dengan baik lagi. July & August. Raya baru mula kerja seperti biasa.

Eddie & Fiza (1)

Eddie & Fiza (2)

Eddie & Fiza (3)

Eddie & Fiza (4)

Eddie & Fiza (5)

Eddie & Fiza (6)

Eddie & Fiza (7)

Eddie & Fiza (8)

Eddie & Fiza (9)

Eddie & Fiza (10)

Eddie & Fiza (11)

Eddie & Fiza (12)

Eddie & Fiza (13)

Eddie & Fiza (14)

Eddie & Fiza (15)

Eddie & Fiza (16)

Eddie & Fiza (17)

Eddie & Fiza (18)

Eddie & Fiza (19)

Eddie & Fiza (20)

Eddie & Fiza (21)

Eddie & Fiza (22)

Eddie & Fiza (23)

Eddie & Fiza (24)

Eddie & Fiza (25)

Eddie & Fiza (26)

Eddie & Fiza (27)

Eddie & Fiza (28)

Eddie & Fiza (29)

Eddie & Fiza (30)

Eddie & Fiza (31)

Eddie & Fiza (32)

Eddie & Fiza (33)

Eddie & Fiza (34)

Eddie & Fiza (35)

Eddie & Fiza (36)

Eddie & Fiza (37)

Eddie & Fiza (38)

Eddie & Fiza (39)

Eddie & Fiza (40)

Eddie & Fiza (41)

Eddie & Fiza (42)

Eddie & Fiza (43)

Eddie & Fiza (44)

Eddie & Fiza (45)

Eddie & Fiza (46)

Eddie & Fiza (47)

Eddie & Fiza (48)

Eddie & Fiza (49)

Eddie & Fiza (50)

Eddie & Fiza (51)

Eddie & Fiza (52)

Eddie & Fiza (53)

Eddie & Fiza (54)

Eddie & Fiza (55)

Eddie & Fiza (56)

Eddie & Fiza (57)

Eddie & Fiza (58)

Eddie & Fiza (59)

Eddie & Fiza (60)

Eddie & Fiza (61)

Eddie & Fiza (62)

Eddie & Fiza (63)

Eddie & Fiza (64)

Eddie & Fiza (65)

Eddie & Fiza (66)

Eddie & Fiza (67)

Eddie & Fiza (68)

Eddie & Fiza (69)

Eddie & Fiza (70)

Eddie & Fiza (71)

Eddie & Fiza (72)

Eddie & Fiza (73)

Eddie & Fiza (74)

Eddie & Fiza (75)

Eddie & Fiza (76)

Eddie & Fiza (77)

Eddie & Fiza (78)

Eddie & Fiza (79)

Eddie & Fiza (80)

Eddie & Fiza (81)

Eddie & Fiza (82)

jerry & azreen { mersing, johor }

Kadang-kadang aku gelak sorang2 bila dengar suara anak mengomel sambil hisap jari dia tu. Dah hampir 4 bulan umur Amsyar. Tiap-tiap hari aku melayan kerenah dia. Ada kalanya memang menguji kesabaran. Sabar…. Tapi lepas dia mengamuk2, dia gelak2 balik. Itu yang buat aku sejuk balik. Harini dia tidur dari 9am – 1pm. Jarang dia tidur lama macam ni. Dapat aku siapkan banyak kerja.

Sabtu lepas aku ke Mersing untuk majlis resepsi Jerry & Azreen di Felda Nitar 1. Nak sampai ke sini bukanlah dekat, jalan pun boleh tahan mencabar. Tapi jadi seronok sebab dapat lihat kelainan. Diorang ni antara pengantin sempoi yang aku pernah jumpa. Majlis sini meriah, satu felda datang. Tapi majlis selesai awal. Cuma tak dapat nak outdoor cepat buat aku terkilan. Kalau ada banyak masa, mungkin dapat pergi banyak tempat sebab Mersing ni banyak kawasan menarik. InsyaAllah ada peluang, akan aku explore lagi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...