Tag Archives: mohd razali

adila & faiz { parit raja – batu pahat }

Sejak aku jumpa tempat-tempat menarik dalam Kampus UTHM, Parit Raja ni, ada lebih 5 kali bawa pengantin ke sana rasanya. Banyak bangunan baru yang futuristik dalam kampus UTHM Parit Raja ni & bangunan asal zaman politeknik dulu pun masih ada. Aku sebenarnya hampir tepu bila pengantin ajak ke sana. Setiap kali ke sana, aku cuba sedaya upaya untuk ubah tempat, cari kelainan dari segi background mahupun pose. Tapi bukan satu kerja yang mudah kalau dah datang ke tempat yang sama banyak kali.

So kalau ada yang terperasan gambar repeatable tu mintak maaf la banyak2. Cuaca hujan sepanjang minggu ni. Sebenarnya Sawah Sagil tengah sangat cantik sekarang. Tapi memandangkan setiap hari wedding aku dekat2 sini je, mesti hujan turun. Jadi tak dapatlah nak ke sawah. Trisno je sempat ke sawah bawak pengantin. Aku ada lagi 1 pengantin minggu ni, tapi kat JB. Mana mungkin nak outdoor sampai sini. Makanya kena buat kelainan kat bandar pulak lah lepas ni. Johor Bahru pun rasanya tak banyak jugak tempat menarik untuk photoshoot. Sapa2 photographer Johor Bahru tu bagila cadangan untuk photoshoot Sabtu ni ya.

Adila & Faiz (69)

Adila & Faiz (68)

Adila & Faiz (67)

Adila & Faiz (66)

Adila & Faiz (65)

Adila & Faiz (64)

Adila & Faiz (63)

Adila & Faiz (62)

Adila & Faiz (61)

Adila & Faiz (60)

Adila & Faiz (59)

Adila & Faiz (58)

Adila & Faiz (57)

Adila & Faiz (56)

Adila & Faiz (55)

Adila & Faiz (54)

Adila & Faiz (53)

Adila & Faiz (52)

Adila & Faiz (51)

Adila & Faiz (50)

Adila & Faiz (49)

Adila & Faiz (48)

Adila & Faiz (47)

Adila & Faiz (46)

Adila & Faiz (45)

Adila & Faiz (44)

Adila & Faiz (43)

Adila & Faiz (42)

Adila & Faiz (41)

Adila & Faiz (40)

Adila & Faiz (39)

Adila & Faiz (38)

Adila & Faiz (37)

Adila & Faiz (36)

Adila & Faiz (35)

Adila & Faiz (34)

Adila & Faiz (33)

Adila & Faiz (32)

Adila & Faiz (31)

Adila & Faiz (30)

Adila & Faiz (29)

Adila & Faiz (28)

Adila & Faiz (27)

Adila & Faiz (26)

Adila & Faiz (25)

Adila & Faiz (24)

Adila & Faiz (23)

Adila & Faiz (22)

Adila & Faiz (21)

Adila & Faiz (20)

Adila & Faiz (19)

Adila & Faiz (18)

Adila & Faiz (17)

Adila & Faiz (16)

Adila & Faiz (15)

Adila & Faiz (14)

Adila & Faiz (13)

Adila & Faiz (12)

Adila & Faiz (11)

Adila & Faiz (10)

Adila & Faiz (9)

Adila & Faiz (8)

Adila & Faiz (7)

Adila & Faiz (6)

Adila & Faiz (5)

Adila & Faiz (4)

Adila & Faiz (3)

Adila & Faiz (2)

Adila & Faiz (1)

lyana & faizol { parit raja – batu pahat }

5 hari tanpa stable internet connection. Memang terasa dungu sekejap. Ada banyak gambar nak di proses, nak di upload, tapi semuanya tertangguh. Ni semua dek kerana pencuri kabel talipon durjana yang selalu sangat kebas kabel aku tu. Cis…

Ni dah nak masuk hari ke-6, masih belum ada tindakkan dari Telekom Malaysia. So Streamyx aku masih lagi offline. Ni pon aku pegi pekan kejap, cari kawasan ada 3G, dapatlah upload satu post. Esok insyaAllah lagi satu. 3 bulan ni memang memenatkan. Tak sabar nak habiskan lagi 2 sesi fotografi. Lepastu rehat 2 minggu sebelum sambung kerja lagi 1 bulan. Fuh…

hani & kerri { pt raja, johor }

Perihal warna dalam setiap gambar bergantung kepada mata yang menilai. Kalau pada mata kita cantik, belum tentu lagi orang lain pandang cantik. Mata photographer pun macam tu jugak. Aku nampak gambar orang lain cantik, tengok gambar sendiri nampak biasa pulak. Tapi Azizi Elias, mentor aku pernah kata, gambar kita, identiti kita. Jangan kata gambar orang tak cantik. Sebab pada mata dia, gambar tu cantik. Jadi, bersyukur lebih baik.

Ada juga seorang kawan, yang dah lama ambil gambar. Tapi dia rabun warna. Aku percaya memang susah dia nak menilai gambar dia dan orang lain. Tapi dia tak pernah mengeluh.

Kalau ada yang mengikuti perkembangan aku dari dulu, mungkin ada yang perasan gambar2 aku sentiasa berubah tona warna. Mungkin juga kata gambar sama dari dulu. Awal tahun haritu aku dah tukar sistem kamera. Jadi perubahan warna tu memang ada kalau diperhatikan betul2. Tapi aku masih kekalkan tona warna seaakan pastel dan keras.

Hitam & putih… Tona yang paling sukar untuk aku dapat dengan sempurna. Walaupun hanya 2 tona warna, tapi nak dapatkan impak yang betul2 memberi kesan sangat sukar. Inilah satu cabaran untuk aku. InsyaAllah aku akan terus belajar.

Hani & Kerrie Wedding (81)

Hani & Kerrie Wedding (80)

Hani & Kerrie Wedding (79)

Hani & Kerrie Wedding (78)

Hani & Kerrie Wedding (77)

Hani & Kerrie Wedding (76)

Hani & Kerrie Wedding (75)

Hani & Kerrie Wedding (74)

Hani & Kerrie Wedding (73)

Hani & Kerrie Wedding (72)

Hani & Kerrie Wedding (71)

Hani & Kerrie Wedding (70)

Hani & Kerrie Wedding (69)

Hani & Kerrie Wedding (68)

Hani & Kerrie Wedding (67)

Hani & Kerrie Wedding (66)

Hani & Kerrie Wedding (65)

Hani & Kerrie Wedding (64)

Hani & Kerrie Wedding (63)

Hani & Kerrie Wedding (62)

Hani & Kerrie Wedding (61)

Hani & Kerrie Wedding (60)

Hani & Kerrie Wedding (59)

Hani & Kerrie Wedding (58)

Hani & Kerrie Wedding (57)

Hani & Kerrie Wedding (56)

Hani & Kerrie Wedding (55)

Hani & Kerrie Wedding (54)

Hani & Kerrie Wedding (53)

Hani & Kerrie Wedding (52)

Hani & Kerrie Wedding (51)

Hani & Kerrie Wedding (50)

Hani & Kerrie Wedding (49)

Hani & Kerrie Wedding (48)

Hani & Kerrie Wedding (47)

Hani & Kerrie Wedding (46)

Hani & Kerrie Wedding (45)

Hani & Kerrie Wedding (44)

Hani & Kerrie Wedding (43)

Hani & Kerrie Wedding (42)

Hani & Kerrie Wedding (41)

Hani & Kerrie Wedding (40)

Hani & Kerrie Wedding (39)

Hani & Kerrie Wedding (38)

Hani & Kerrie Wedding (37)

Hani & Kerrie Wedding (36)

Hani & Kerrie Wedding (35)

Hani & Kerrie Wedding (34)

Hani & Kerrie Wedding (33)

Hani & Kerrie Wedding (32)

Hani & Kerrie Wedding (31)

Hani & Kerrie Wedding (30)

Hani & Kerrie Wedding (29)

Hani & Kerrie Wedding (28)

Hani & Kerrie Wedding (27)

Hani & Kerrie Wedding (26)

Hani & Kerrie Wedding (25)

Hani & Kerrie Wedding (24)

Hani & Kerrie Wedding (23)

Hani & Kerrie Wedding (22)

Hani & Kerrie Wedding (21)

Hani & Kerrie Wedding (20)

Hani & Kerrie Wedding (19)

Hani & Kerrie Wedding (18)

Hani & Kerrie Wedding (17)

Hani & Kerrie Wedding (16)

Hani & Kerrie Wedding (15)

Hani & Kerrie Wedding (14)

Hani & Kerrie Wedding (13)

Hani & Kerrie Wedding (12)

Hani & Kerrie Wedding (11)

Hani & Kerrie Wedding (10)

Hani & Kerrie Wedding (9)

Hani & Kerrie Wedding (8)

Hani & Kerrie Wedding (7)

Hani & Kerrie Wedding (6)

Hani & Kerrie Wedding (5)

Hani & Kerrie Wedding (4)

Hani & Kerrie Wedding (3)

Hani & Kerrie Wedding (2)

Hani & Kerrie Wedding (1)

farra + edy – reception { kempas, johor bahru }

Di Johor Bahru ada beberapa restoran steamboat & grill yang best. Kerap aku kesana kalau ada kelapangan. Mula2 dulu Ijam, sifu aku perkenalkan Seoul Garden masa honeymoon aku & wife di Penang. Start dari situ mulalah kerap aku ke JB untuk makan di Seoul Garden. Aku paling suka lamb & sotong kalau makan kat Seoul Garden. Menu daging pun memang banyak. Tapi aku lebih suka seafood & lamb. Ayam tak pandang sangat lah. Tak lama lepas tu Sudin pulak kenalkan Rawa Steamboat di Pelangi Indah. Terus aku lupakan Seoul Garden pasal sini lebih murah dan banyak menu2 lain. Hampir setiap bulan mesti ada kesana.

Tapi setelah dengar dari mulut ke mulut yang ada cerita tak berapa sedap pasal Rawa, terus tak pegi. Yang bestnya, satu blok sebelah Rawa tu ada satu lagi steamboat. Okid Ria. Dulu balik dari rawa ada la lalu situ, tapi nampak lengang je. So aku agak mesti kureng la kedai ni pasal orang tak ramai. Ada sekali tu kitorang balik dari wedding bulan 2 tak silap, singgah la situ dengan Fozan & Affiq. Trisno pon ada tak silap. Tak sangka langsung menu kat kedai ni lagi menarik!

Ok hampir semua yang ada kat rawa & seoul dia ada. Cuma lamb of course lah takda. RM18 sorang. Murah kan? Kedai ni bersih dari luar & dalam. Semua tersusun kemas, lauk, dessert, dapur, semua kemas. Daging ada banyak perisa. Sotong, udang & ketam pun dah siap. Memang berbaloi. Kedai ni ada status Halal. Tak meragukanlah kalau nak bawak kawan2.

OK cukup. Ada kemungkinan malam ni kesana ni. Lapar terus…

Farra + Edy - Johor Bahru (1)

Farra + Edy - Johor Bahru (2)

Farra + Edy - Johor Bahru (3)

Farra + Edy - Johor Bahru (4)

Farra + Edy - Johor Bahru (5)

Farra + Edy - Johor Bahru (6)

Farra + Edy - Johor Bahru (7)

Farra + Edy - Johor Bahru (8)

Farra + Edy - Johor Bahru (9)

Farra + Edy - Johor Bahru (10)

Farra + Edy - Johor Bahru (11)

Farra + Edy - Johor Bahru (12)

Farra + Edy - Johor Bahru (13)

Farra + Edy - Johor Bahru (14)

Farra + Edy - Johor Bahru (15)

Farra + Edy - Johor Bahru (16)

Farra + Edy - Johor Bahru (17)

Farra + Edy - Johor Bahru (18)

Farra + Edy - Johor Bahru (19)

Farra + Edy - Johor Bahru (20)

Farra + Edy - Johor Bahru (21)

Farra + Edy - Johor Bahru (22)

Farra + Edy - Johor Bahru (23)

Farra + Edy - Johor Bahru (24)

Farra + Edy - Johor Bahru (25)

Farra + Edy - Johor Bahru (26)

Farra + Edy - Johor Bahru (27)

Farra + Edy - Johor Bahru (28)

Farra + Edy - Johor Bahru (29)

Farra + Edy - Johor Bahru (30)

Farra + Edy - Johor Bahru (31)

Farra + Edy - Johor Bahru (32)

Farra + Edy - Johor Bahru (33)

Farra + Edy - Johor Bahru (34)

Farra + Edy - Johor Bahru (35)

Farra + Edy - Johor Bahru (36)

Farra + Edy - Johor Bahru (37)

Farra + Edy - Johor Bahru (38)

Farra + Edy - Johor Bahru (39)

Farra + Edy - Johor Bahru (40)

Farra + Edy - Johor Bahru (41)

Farra + Edy - Johor Bahru (42)

Farra + Edy - Johor Bahru (43)

Farra + Edy - Johor Bahru (44)

Farra + Edy - Johor Bahru (45)

Farra + Edy - Johor Bahru (46)

Farra + Edy - Johor Bahru (47)

Farra + Edy - Johor Bahru (48)

Farra + Edy - Johor Bahru (49)

Farra + Edy - Johor Bahru (50)

Farra + Edy - Johor Bahru (51)

Farra + Edy - Johor Bahru (52)

Farra + Edy - Johor Bahru (53)

Farra + Edy - Johor Bahru (54)

Farra + Edy - Johor Bahru (55)

Farra + Edy - Johor Bahru (56)

Farra + Edy - Johor Bahru (57)

Farra + Edy - Johor Bahru (58)

Farra + Edy - Johor Bahru (59)

Farra + Edy - Johor Bahru (60)

Farra + Edy - Johor Bahru (61)

Farra + Edy - Johor Bahru (62)

Farra + Edy - Johor Bahru (63)

Farra + Edy - Johor Bahru (64)

farra & edy solemnization { bandar baru uda, johor bahru }

2 minggu ni aku bekerja 3 hari straight setiap minggu. Memenatkan. Tapi memuaskan hati. Ada lagi 3 wedding ceremony aku kena cover before rest panjang dan buat kerja lain. Lepas raya baru sambung buat kerja wedding. Hopefully rezeki lebih murah lepas ni. InsyaAllah.

Aku memerlukan graphic/layout designer. Pada sesiapa yang berminat untuk kerja tetap dan tinggal sekitat Batu Pahat / Kluang, silalah contact ye.

amsyar 5 month { melaka }

Genap 5 bulan kelahiran Arif Amsyar, harini dia kena injection 3 serangkai. Dia tak menangis pun kali ni. OK tahniah Amsyar. 2 bulan lepas dia meraung kejap masa kena inject tu. Alhamdulillah kali ni dia dah kuat.

Selesai. Tanpa plan, aku dan Akmal tuju ke Melaka. Mulanya nak ke JB je, tapi macam dah lama tak ke Melaka, teringin pulak. Lagipun memang nak cari kasut kat Mahkota Parade. Lepas makan, kami jalan ke Jonker pukul 5pm. Ingatkan hari-hari bekerja tak ramai yang ke Melaka. Tapi aku silap. Tak mungkin bandar Malacca ni lengang. Sempat lah jugak bergambar sekejap sekitar Jonker Street ni. Dah lama jugak rasanya aku tak sempat nak luangkan masa ambil gambar Amsyar & mamanya. Dapat peluang harini, ada bagusnya juga. Walaupun tak banyak, sekurang-kurangnya ada rekod tumbesaran anak aku ni.

Baby Arif Amsyar 5 Bulan (17)

Baby Arif Amsyar 5 Bulan (16)

Baby Arif Amsyar 5 Bulan (15)

Baby Arif Amsyar 5 Bulan (14)

Baby Arif Amsyar 5 Bulan (13)

Baby Arif Amsyar 5 Bulan (12)

Baby Arif Amsyar 5 Bulan (11)

Baby Arif Amsyar 5 Bulan (10)

Baby Arif Amsyar 5 Bulan (9)

Baby Arif Amsyar 5 Bulan (8)

Baby Arif Amsyar 5 Bulan (7)

Baby Arif Amsyar 5 Bulan (6)

Baby Arif Amsyar 5 Bulan (5)

Baby Arif Amsyar 5 Bulan (4)

Baby Arif Amsyar 5 Bulan (3)

Baby Arif Amsyar 5 Bulan (2)

Baby Arif Amsyar 5 Bulan (1)

freda + moy { batu pahat }

Jerebu teruk melanda semenanjung negara disebabkan pembakaran terbuka neraga seberang. Jadi nak ambik gambar pun dah kena ubah tempat dan masa. Perancangan awal nak shoot post wedding portraiture Freda & Moy ni di Tasik Sri Medan. Tapi sudahnya tukar ke bandar Batu Pahat je pasal mesti tak dapat scenery yang best kalau kat Sri Medan. Tapi yang baiknya, scenery pagi ni memang best. Sejuk, matahari redup, kabus tipis. Aku sukakan scenery pagi macam ni berbanding golden hour petang. Golden hour sangat pendek dan cahaya terlalu harsh. Kena control dengan baik untuk dapatkan gambar memuaskan. Waktu pagi lebih panjang untuk dapatkan scenery yang best dan antara waktu yang paling sesuai untuk portraiture session. Suhu pun tak terlalu panas.

Sesi portraiture pagi ni mula 8am. Padang Golf penuh pulak hujung minggu ni. Kebiasaannya pagi ahad tak ramai yang main, tapi mungkin minggu ni ada cuti hari Wesak, tu yang jadi ramai. So kitorang pun kena lah tunggu turn untuk gunakan lokasi yang best. Hampir sejam setengah jugak rupanya habiskan masa kat sini. Tapi tak habis kat sini je. Kitorang pusing2 bandar Batu Pahat pulak. Itulah gunanya local photographer, we always know the best place. Sampai ke bandar, aku dah ada geng. Apai Biszign & Aidil Bachok teman aku. Pusing2 kawasan pasar sampai pukul 11. Apai yang pakar dengan Light Graffiti bagi cadangan buat slow shutter kat tengah2 pasar pagi. Menarik. Itu yang dapat 2 keping gambar last ada ghosting. Apai & Aidil lah yang jadi hantunye. Thanks ye hantu2.

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (1)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (2)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (3)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (4)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (5)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (6)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (7)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (8)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (9)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (10)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (11)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (12)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (13)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (15)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (16)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (17)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (18)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (19)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (20)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (21)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (22)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (23)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (24)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (14)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (25)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (26)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (27)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (28)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (29)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (30)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (31)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (32)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (33)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (34)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (35)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (36)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (37)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (38)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (39)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (40)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (41)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (42)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (43)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (44)

jerry & azreen { mersing, johor }

Kadang-kadang aku gelak sorang2 bila dengar suara anak mengomel sambil hisap jari dia tu. Dah hampir 4 bulan umur Amsyar. Tiap-tiap hari aku melayan kerenah dia. Ada kalanya memang menguji kesabaran. Sabar…. Tapi lepas dia mengamuk2, dia gelak2 balik. Itu yang buat aku sejuk balik. Harini dia tidur dari 9am – 1pm. Jarang dia tidur lama macam ni. Dapat aku siapkan banyak kerja.

Sabtu lepas aku ke Mersing untuk majlis resepsi Jerry & Azreen di Felda Nitar 1. Nak sampai ke sini bukanlah dekat, jalan pun boleh tahan mencabar. Tapi jadi seronok sebab dapat lihat kelainan. Diorang ni antara pengantin sempoi yang aku pernah jumpa. Majlis sini meriah, satu felda datang. Tapi majlis selesai awal. Cuma tak dapat nak outdoor cepat buat aku terkilan. Kalau ada banyak masa, mungkin dapat pergi banyak tempat sebab Mersing ni banyak kawasan menarik. InsyaAllah ada peluang, akan aku explore lagi.

yo & eno { batu pahat }

Kalau yang rapat dengan aku, korang mesti tau aku dengan Azam ni geng dari zaman sekolah lagi. Dia senior 2 tahun atas aku. Tapi kitorang rapat pasal main skateboard. Dari tahun 1998 lagi. Sampai habis sekolah pon kitorang masih lagi geng. Aku sambung belajar tahun 2002, Azam pulak dah kerja. Tahun 2005 aku dah balik kampung. Azam pun dah kerja kat kampung balik. Mula dari situ la dia ajak main kamera. 2007 kalau tak silap dia beli D40x.  Ijam, abang Azam pelopor, dulu skateboard pon dia jugak yang mulakan kat Ayer Hitam ni.

Sekarang, Azam dah jadi laki orang pon. Tak lama lagi dia pindah Dungun. Fuh…. Takda kaki la aku lepasni. Tapi aku yakin satu hari nanti mesti dia migrate sini balik. Hehe


















baizura & khairul { johor jaya, johor }

Nusajaya memang menarik. Sekali lagi aku dibawa kesini oleh pengantin yang sukakan suasana disini. Walaupun cuaca hujan, tapi mereka tetap teruja nak bergambar. Selepas majlis di Johor Jaya, Johor Bahru, aku diajak kesini meredah hujan lebat. Cuaca begini kadang2 kurang menarik, tapi sebenarnya ambiance light selepas hujan adalah antara yang terbaik. Suasana akan suram dan sejuk. Memang ramai jurugambar perkahwinan Johor Bahru, wedding photographer JB yang pilih Nusajaya untuk pengambaran. Jadi kena pandai pilih lokasi yang sesuai untuk dapatkan kelainan.













Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...