Tag Archives: parit raja

Faridah & Norman – Batu Pahat Wedding Photographer

I’m in the midst of a super crazy period at Foto by Razali so time of any kind is very very exceptional… Yet I didn’t want this week to fly by without sharing with you this little and sweet wedding I shot one weekend where the weather was nearly perfect, the air was sweet with the lingering flavor of love, and where we could catch the sound of the ocean crashing against the rocks in the distance while Faridah and Norman promised their love story amidst ear-to-ear smiles, and sworn each other their futures and hearts in front of their closest family and friend. I have to confess, small intimate weddings, where the couple is deeply in love, have a very soft spot in my heart. I sincerely believe that when you are surrounded ONLY by those precious to you, the day becomes so much more special, more enjoyable, more relaxed. And it shows in the photos 100%. It was a glorious afternoon and one where I was so lucky to have witnessed and be a part of. Thank you Faridah and Norman for your trust in me that day!! I hope you look back at these photos and are reminded every time how deeply special your love is to one another.

The wedding of Faridah & Norman was held in Parit Haji Ali, Batu Pahat. Make up, dress & dais done nicely by Firmah Bridal house Parit Raja.

Please enjoy this lovely song – Anna Kendrick – Cups

 

 

 

 

 

 

amri + atiqa

I’m pretty sure the bridal wasn’t please looking at this entry. We were shooting is a heavy rain that day! By the time we reached the location, I saw clouds coming in our way. But we don’t have other choices. Pantai Perpat is the nearest location with wonderful view.

So this is the cutest couples I shoot ever. They are both were so young, Amri is 21 and Atiqa is 20 years old. The youngest couple I’ve ever shoot so far. I learned that their parents also married at the early ages. So now they following their parents steps. I am very happy for them. So let’s takes you to their wedding day.

Atiqa & Amri (2)
Atiqa & Amri (3)
Atiqa & Amri (4)
Atiqa & Amri (5)
Atiqa & Amri (6)
Atiqa & Amri (7)
Atiqa & Amri (8)
Atiqa & Amri (9)
Atiqa & Amri (10)
Atiqa & Amri (11)
Atiqa & Amri (12)
Atiqa & Amri (13)
Atiqa & Amri (14)
Atiqa & Amri (15)
Atiqa & Amri (16)
Atiqa & Amri (17)
Atiqa & Amri (18)
Atiqa & Amri (19)
Atiqa & Amri (20)
Atiqa & Amri (21)
Atiqa & Amri (22)
Atiqa & Amri (23)
Atiqa & Amri (24)
Atiqa & Amri (25)
Atiqa & Amri (26)
Atiqa & Amri (27)
Atiqa & Amri (28)
Atiqa & Amri (29)
Atiqa & Amri (30)
Atiqa & Amri (31)
Atiqa & Amri (32)
Atiqa & Amri (33)
Atiqa & Amri (34)
Atiqa & Amri (35)
Atiqa & Amri (36)
Atiqa & Amri (37)
Atiqa & Amri (38)
Atiqa & Amri (39)
Atiqa & Amri (40)
Atiqa & Amri (41)
Atiqa & Amri (42)
Atiqa & Amri (43)
Atiqa & Amri (44)
Atiqa & Amri (45)
Atiqa & Amri (46)
Atiqa & Amri (47)
Atiqa & Amri (48)
Atiqa & Amri (49)
Atiqa & Amri (50)
Atiqa & Amri (51)
Atiqa & Amri (52)
Atiqa & Amri (53)
Atiqa & Amri (54)
Atiqa & Amri (55)
Atiqa & Amri (56)
Atiqa & Amri (57)
Atiqa & Amri (58)
Atiqa & Amri (59)
Atiqa & Amri (60)
Atiqa & Amri (61)
Atiqa & Amri (62)
Atiqa & Amri (63)
Atiqa & Amri (64)
Atiqa & Amri (65)
Atiqa & Amri (66)
Atiqa & Amri (67)
Atiqa & Amri (68)
Atiqa & Amri (69)
Atiqa & Amri (70)
Atiqa & Amri (71)

dayanita + herey { reception – parit raja }



I’ve been seriously busy for the past two weeks. Lots of event need my assistant. And I’m in the need to get an assistant as well. Seriously… If any one of you out there with passion & courage, eager to learn from me, just drop an email. I’m waiting for someone who can capture photos just as good as I did. But I want you to listen to every single thing I’m gonna say.

It’s easy to capture photos, but it takes courage & passion to create great photos. Learn from every one who have the knowledge. Don’t just jump eagerly into wedding without proper basic and advance knowledge. I used to study with manual focus camera for about two years before I started shoot wedding. From there I know how to handle my camera even in bad condition. So that I wont miss a thing.

If you ever goes to several wedding ceremony, you might experienced the crowd. Sometimes it gets to crowded where you can’t even breath freely, sometimes you can’t get good spot because it was taken by some other family members with iPhone. So from there you will know how to find some other safe spot.

Lighting is the most important matters in wedding. If you ever caught in location where you can’t get the right color for your subject, you’ll get depress. In order to get things right, you must have the ability to control you camera system properly. The camera was made by human, so it must have flaws. But you can fully control a camera to get the right setting so that you won’t be upset with the final result.

How do you able to do that? Get experience…

dayanita + herey { solemnization – parit raja }

The solemnization of Dayanita Dahar & Herey – 9 September 2011 at Masjid Al-Syakirin, Parit Raja. Photography by Mohd Razali.

 

Genap sepuluh hari raya, suasana kemeriahan masih terara. Balik dari Muar dua hari lepas masih dapat tengok pelita dipasang di rumah-rumah kampung. Raya tetap meriah, cuma bila kita dah dewasa, kita tak merasakan kemeriahan raya tu seumpama ketika zaman lebih muda.

Kalau yang dah berumah tangga dan ada anak mesti lah lebihkan anak isteri dari diri sendiri. Tahun ni beraya bertiga dengan adanya Amsyar. Dah masuk 8 bulan umurnya. Baju pun dah tak banyak yang muat. Hari-hari biasa aku kerap latih Amsyar berjalan. Dia belum tumbuh gigi lagi, jadi mungkin boleh latih jalan lebih cepat daripada tumbuh gigi.

Sebenarnya kami ni tak sempat beraya kemana-mana lagi. Mula raya ke-5 dah kerja. Minggu ni pun kerja, minggu depan lagi kerja Jumaat-Ahad. Minggu lagi satu baru free. Bermakna minggu terakhir hari raya baru dapat jalanlah. Oh tak kisahlah, raya Melayu sebulan.

Majlis kalini di Masjid As-Syakirin, Parit Raja. Available light dalam masjid ni sangat memuaskan dan membuatkan aku cuba mempergunakan cahaya sedia ada sepenuhnya tanpa bantuan speed light. Walaupun dalam keadaan jerebu untuk beberapa harini, tapi caha sedia ada memuaskan. Dalam tempoh pembelajaran menggunakan cahaya sekeliling, banyak yang dapat dipelajari. Setiap keadaan kawasan berlainan white balance, dinding, lantai, tingkap semua memantulkan cahaya yang akan memberi impak kepada subjek. Jadi kalau tak berhati-hati, tak mudah nak dapatkan warna yang sekata. Mempelbagaikan suhu kelvin dalam white balance dapat hasilkan suasana yang berbeza pada setiap gambar. Itu yang aku dapat pelajari…

adila & faiz { parit raja – batu pahat }

Sejak aku jumpa tempat-tempat menarik dalam Kampus UTHM, Parit Raja ni, ada lebih 5 kali bawa pengantin ke sana rasanya. Banyak bangunan baru yang futuristik dalam kampus UTHM Parit Raja ni & bangunan asal zaman politeknik dulu pun masih ada. Aku sebenarnya hampir tepu bila pengantin ajak ke sana. Setiap kali ke sana, aku cuba sedaya upaya untuk ubah tempat, cari kelainan dari segi background mahupun pose. Tapi bukan satu kerja yang mudah kalau dah datang ke tempat yang sama banyak kali.

So kalau ada yang terperasan gambar repeatable tu mintak maaf la banyak2. Cuaca hujan sepanjang minggu ni. Sebenarnya Sawah Sagil tengah sangat cantik sekarang. Tapi memandangkan setiap hari wedding aku dekat2 sini je, mesti hujan turun. Jadi tak dapatlah nak ke sawah. Trisno je sempat ke sawah bawak pengantin. Aku ada lagi 1 pengantin minggu ni, tapi kat JB. Mana mungkin nak outdoor sampai sini. Makanya kena buat kelainan kat bandar pulak lah lepas ni. Johor Bahru pun rasanya tak banyak jugak tempat menarik untuk photoshoot. Sapa2 photographer Johor Bahru tu bagila cadangan untuk photoshoot Sabtu ni ya.

Adila & Faiz (69)

Adila & Faiz (68)

Adila & Faiz (67)

Adila & Faiz (66)

Adila & Faiz (65)

Adila & Faiz (64)

Adila & Faiz (63)

Adila & Faiz (62)

Adila & Faiz (61)

Adila & Faiz (60)

Adila & Faiz (59)

Adila & Faiz (58)

Adila & Faiz (57)

Adila & Faiz (56)

Adila & Faiz (55)

Adila & Faiz (54)

Adila & Faiz (53)

Adila & Faiz (52)

Adila & Faiz (51)

Adila & Faiz (50)

Adila & Faiz (49)

Adila & Faiz (48)

Adila & Faiz (47)

Adila & Faiz (46)

Adila & Faiz (45)

Adila & Faiz (44)

Adila & Faiz (43)

Adila & Faiz (42)

Adila & Faiz (41)

Adila & Faiz (40)

Adila & Faiz (39)

Adila & Faiz (38)

Adila & Faiz (37)

Adila & Faiz (36)

Adila & Faiz (35)

Adila & Faiz (34)

Adila & Faiz (33)

Adila & Faiz (32)

Adila & Faiz (31)

Adila & Faiz (30)

Adila & Faiz (29)

Adila & Faiz (28)

Adila & Faiz (27)

Adila & Faiz (26)

Adila & Faiz (25)

Adila & Faiz (24)

Adila & Faiz (23)

Adila & Faiz (22)

Adila & Faiz (21)

Adila & Faiz (20)

Adila & Faiz (19)

Adila & Faiz (18)

Adila & Faiz (17)

Adila & Faiz (16)

Adila & Faiz (15)

Adila & Faiz (14)

Adila & Faiz (13)

Adila & Faiz (12)

Adila & Faiz (11)

Adila & Faiz (10)

Adila & Faiz (9)

Adila & Faiz (8)

Adila & Faiz (7)

Adila & Faiz (6)

Adila & Faiz (5)

Adila & Faiz (4)

Adila & Faiz (3)

Adila & Faiz (2)

Adila & Faiz (1)

lyana & faizol { parit raja – batu pahat }

5 hari tanpa stable internet connection. Memang terasa dungu sekejap. Ada banyak gambar nak di proses, nak di upload, tapi semuanya tertangguh. Ni semua dek kerana pencuri kabel talipon durjana yang selalu sangat kebas kabel aku tu. Cis…

Ni dah nak masuk hari ke-6, masih belum ada tindakkan dari Telekom Malaysia. So Streamyx aku masih lagi offline. Ni pon aku pegi pekan kejap, cari kawasan ada 3G, dapatlah upload satu post. Esok insyaAllah lagi satu. 3 bulan ni memang memenatkan. Tak sabar nak habiskan lagi 2 sesi fotografi. Lepastu rehat 2 minggu sebelum sambung kerja lagi 1 bulan. Fuh…

hani & kerri { pt raja, johor }

Perihal warna dalam setiap gambar bergantung kepada mata yang menilai. Kalau pada mata kita cantik, belum tentu lagi orang lain pandang cantik. Mata photographer pun macam tu jugak. Aku nampak gambar orang lain cantik, tengok gambar sendiri nampak biasa pulak. Tapi Azizi Elias, mentor aku pernah kata, gambar kita, identiti kita. Jangan kata gambar orang tak cantik. Sebab pada mata dia, gambar tu cantik. Jadi, bersyukur lebih baik.

Ada juga seorang kawan, yang dah lama ambil gambar. Tapi dia rabun warna. Aku percaya memang susah dia nak menilai gambar dia dan orang lain. Tapi dia tak pernah mengeluh.

Kalau ada yang mengikuti perkembangan aku dari dulu, mungkin ada yang perasan gambar2 aku sentiasa berubah tona warna. Mungkin juga kata gambar sama dari dulu. Awal tahun haritu aku dah tukar sistem kamera. Jadi perubahan warna tu memang ada kalau diperhatikan betul2. Tapi aku masih kekalkan tona warna seaakan pastel dan keras.

Hitam & putih… Tona yang paling sukar untuk aku dapat dengan sempurna. Walaupun hanya 2 tona warna, tapi nak dapatkan impak yang betul2 memberi kesan sangat sukar. Inilah satu cabaran untuk aku. InsyaAllah aku akan terus belajar.

Hani & Kerrie Wedding (81)

Hani & Kerrie Wedding (80)

Hani & Kerrie Wedding (79)

Hani & Kerrie Wedding (78)

Hani & Kerrie Wedding (77)

Hani & Kerrie Wedding (76)

Hani & Kerrie Wedding (75)

Hani & Kerrie Wedding (74)

Hani & Kerrie Wedding (73)

Hani & Kerrie Wedding (72)

Hani & Kerrie Wedding (71)

Hani & Kerrie Wedding (70)

Hani & Kerrie Wedding (69)

Hani & Kerrie Wedding (68)

Hani & Kerrie Wedding (67)

Hani & Kerrie Wedding (66)

Hani & Kerrie Wedding (65)

Hani & Kerrie Wedding (64)

Hani & Kerrie Wedding (63)

Hani & Kerrie Wedding (62)

Hani & Kerrie Wedding (61)

Hani & Kerrie Wedding (60)

Hani & Kerrie Wedding (59)

Hani & Kerrie Wedding (58)

Hani & Kerrie Wedding (57)

Hani & Kerrie Wedding (56)

Hani & Kerrie Wedding (55)

Hani & Kerrie Wedding (54)

Hani & Kerrie Wedding (53)

Hani & Kerrie Wedding (52)

Hani & Kerrie Wedding (51)

Hani & Kerrie Wedding (50)

Hani & Kerrie Wedding (49)

Hani & Kerrie Wedding (48)

Hani & Kerrie Wedding (47)

Hani & Kerrie Wedding (46)

Hani & Kerrie Wedding (45)

Hani & Kerrie Wedding (44)

Hani & Kerrie Wedding (43)

Hani & Kerrie Wedding (42)

Hani & Kerrie Wedding (41)

Hani & Kerrie Wedding (40)

Hani & Kerrie Wedding (39)

Hani & Kerrie Wedding (38)

Hani & Kerrie Wedding (37)

Hani & Kerrie Wedding (36)

Hani & Kerrie Wedding (35)

Hani & Kerrie Wedding (34)

Hani & Kerrie Wedding (33)

Hani & Kerrie Wedding (32)

Hani & Kerrie Wedding (31)

Hani & Kerrie Wedding (30)

Hani & Kerrie Wedding (29)

Hani & Kerrie Wedding (28)

Hani & Kerrie Wedding (27)

Hani & Kerrie Wedding (26)

Hani & Kerrie Wedding (25)

Hani & Kerrie Wedding (24)

Hani & Kerrie Wedding (23)

Hani & Kerrie Wedding (22)

Hani & Kerrie Wedding (21)

Hani & Kerrie Wedding (20)

Hani & Kerrie Wedding (19)

Hani & Kerrie Wedding (18)

Hani & Kerrie Wedding (17)

Hani & Kerrie Wedding (16)

Hani & Kerrie Wedding (15)

Hani & Kerrie Wedding (14)

Hani & Kerrie Wedding (13)

Hani & Kerrie Wedding (12)

Hani & Kerrie Wedding (11)

Hani & Kerrie Wedding (10)

Hani & Kerrie Wedding (9)

Hani & Kerrie Wedding (8)

Hani & Kerrie Wedding (7)

Hani & Kerrie Wedding (6)

Hani & Kerrie Wedding (5)

Hani & Kerrie Wedding (4)

Hani & Kerrie Wedding (3)

Hani & Kerrie Wedding (2)

Hani & Kerrie Wedding (1)

haida & shahrul { kluang, johor }

Tell me why you shouldn’t love this pre-wedding… Sepasang kekasih yang sangat comel berpiknik di tengah padang. Haida rancang semua ni dengan baik. Dia bawak semua decoration untuk pre wedding diorang ni. Majlis diorang dah tak lama lagi, bulan 5 ni je. Cuaca panas pon diorang dah tak kesah kalau tengah bercinta ni.

Lokasi yang aku gunakan untuk pre wedding Haida & Shahrul ni adalah di padang ragut felda Ayer Hitam. Aku discover tempat ni 3 tahun lepas. Sekarang dah makin famous, ramai photographer Kluang, Batu Pahat, UTHM semua pergi tempat ni. Aku harap tempat ni tak dikotorkan bila dah semakin ramai yang sampai. Kawasan ni berpagar, jadi masuk tu biarlah beradab ye.

























yo & eno { batu pahat }

Kalau yang rapat dengan aku, korang mesti tau aku dengan Azam ni geng dari zaman sekolah lagi. Dia senior 2 tahun atas aku. Tapi kitorang rapat pasal main skateboard. Dari tahun 1998 lagi. Sampai habis sekolah pon kitorang masih lagi geng. Aku sambung belajar tahun 2002, Azam pulak dah kerja. Tahun 2005 aku dah balik kampung. Azam pun dah kerja kat kampung balik. Mula dari situ la dia ajak main kamera. 2007 kalau tak silap dia beli D40x.  Ijam, abang Azam pelopor, dulu skateboard pon dia jugak yang mulakan kat Ayer Hitam ni.

Sekarang, Azam dah jadi laki orang pon. Tak lama lagi dia pindah Dungun. Fuh…. Takda kaki la aku lepasni. Tapi aku yakin satu hari nanti mesti dia migrate sini balik. Hehe


















yuli & nordin reception { parit raja }

Selang beberapa minggu lepas nikah, baru pasangan ni langsungkan majlis persandingan. Saing dengan 2 orang adik Yuli. Korang tau kan berapa punya meriah kalau sekali 3 pasang langsung. Tema pelamin sakura tu aku sangat suka. Ekceli Yuli ni masih study kat Jepun, jadi majlis dia ni masa cuti semesterlah. Dapatlah honeymoon seminggu dua agaknya. Lepas ni balik Jepun lagi dua tahun. Kembali membujang lah Nordin.

Portraiture session dia aku bawa ke UTHM. Pertama kali aku bawak masuk pengantin dalam ni. Tak sangka pulak banyak architecture menarik dalam ni. Selalu aku jumpa kawasan perkampungan je kalau majlis di Batu Pahat or Kluang ni. Tu yang teruja sangat. Aku sangat sukakan kawasan yang banyak pattern & leading line. Walaupun diorang ni tak reti nak posing & manja2, tapi aku boleh gunakan pattern yang ada kat sekeliling untuk timbulkan impak pada gambar mereka.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...