Tag Archives: photographer kluang

2013 Wedding Photography Promo

Wedding Photography Package 2013 - Foto by Razali

For bride to be 2013, enjoy than normal rate of my wedding photography package if you book before November 2012. Get RM200 discount for 2 events booking (Nikah+Sanding). Pick your desire dates and submit an inquiry. www.mohdrazali.com/calendar.

Photography is one of those things that seems like everyone dabbles a bit in and quite a few people nowadays own very high quality digital cameras. In an attempt to save money, there is a new trend among brides of having a friend or family member take their wedding photos. While this may initially sound like a good idea, investing in an experienced wedding photographer should be one of your top priorities.

Your wedding is a once in a lifetime occasion. There are no ‘do-overs’, so you need a professional that you can trust. So much time is invested in finding the venue, choosing the perfect flowers and of course making sure your cake is as lovely as it is tasty. After your wedding is finished and you leave your venue, the flowers have wilted and all that yummy wedding cake has been eaten … how will you remember these things? If you’ve taken the time and money to invest in the perfect wedding photographer, you can rest assured. High quality, bright, beautiful wedding photos will be there to help you remember your day! You’ll have photos of your groom tearing up as he sees you walking down the aisle, a vision, in the perfect dress. You can look back upon how happy your guests were chatting, celebrating your day. Every detail from your shoes, his tux, THE dress and even the jewelry you wore will be well documented so that someday you can show your children.

What if, for arguments sake, you decided to forgo hiring a professional wedding photographer and hired a friend of the family to take your photos. He or she owns a digital camera, loves photography and has even taken photos of a few newborns that look great! Wedding photography cannot be THAT much different, right? Wrong. In wedding photography you generally get what you pay for. Yes, there is a chance that you may love the photos of a family friend, but is saving a few dollars on wedding photography worth the risk that you won’t? Wouldn’t you much rather adjust your budget in other details? Great wedding photography is so much more than just owning a high quality camera. Lenses, flashes, backup equipment in case something goes wrong, not to mention the EXPERIENCE of knowing what to shoot when and how are just a few of the important things that a professional will bring to the table. You wouldn’t let your sister’s boyfriend take your tonsils out even though he loves watching E.R., wanted to go to medical school and knows quite a few people who have done it, would you? Just like anything else in life some things are much too precious to trust to anyone but a professional.

Finding the perfect photographer is the best gift you can give each other on the big day. It sounds cheesy but we tell our clients all the time that wedding photos are your first family heirloom. Make sure when you are making the important decision on whether or not to go with a pro that you consider what you are really paying for … memories.

adila & faiz { parit raja – batu pahat }

Sejak aku jumpa tempat-tempat menarik dalam Kampus UTHM, Parit Raja ni, ada lebih 5 kali bawa pengantin ke sana rasanya. Banyak bangunan baru yang futuristik dalam kampus UTHM Parit Raja ni & bangunan asal zaman politeknik dulu pun masih ada. Aku sebenarnya hampir tepu bila pengantin ajak ke sana. Setiap kali ke sana, aku cuba sedaya upaya untuk ubah tempat, cari kelainan dari segi background mahupun pose. Tapi bukan satu kerja yang mudah kalau dah datang ke tempat yang sama banyak kali.

So kalau ada yang terperasan gambar repeatable tu mintak maaf la banyak2. Cuaca hujan sepanjang minggu ni. Sebenarnya Sawah Sagil tengah sangat cantik sekarang. Tapi memandangkan setiap hari wedding aku dekat2 sini je, mesti hujan turun. Jadi tak dapatlah nak ke sawah. Trisno je sempat ke sawah bawak pengantin. Aku ada lagi 1 pengantin minggu ni, tapi kat JB. Mana mungkin nak outdoor sampai sini. Makanya kena buat kelainan kat bandar pulak lah lepas ni. Johor Bahru pun rasanya tak banyak jugak tempat menarik untuk photoshoot. Sapa2 photographer Johor Bahru tu bagila cadangan untuk photoshoot Sabtu ni ya.

Adila & Faiz (69)

Adila & Faiz (68)

Adila & Faiz (67)

Adila & Faiz (66)

Adila & Faiz (65)

Adila & Faiz (64)

Adila & Faiz (63)

Adila & Faiz (62)

Adila & Faiz (61)

Adila & Faiz (60)

Adila & Faiz (59)

Adila & Faiz (58)

Adila & Faiz (57)

Adila & Faiz (56)

Adila & Faiz (55)

Adila & Faiz (54)

Adila & Faiz (53)

Adila & Faiz (52)

Adila & Faiz (51)

Adila & Faiz (50)

Adila & Faiz (49)

Adila & Faiz (48)

Adila & Faiz (47)

Adila & Faiz (46)

Adila & Faiz (45)

Adila & Faiz (44)

Adila & Faiz (43)

Adila & Faiz (42)

Adila & Faiz (41)

Adila & Faiz (40)

Adila & Faiz (39)

Adila & Faiz (38)

Adila & Faiz (37)

Adila & Faiz (36)

Adila & Faiz (35)

Adila & Faiz (34)

Adila & Faiz (33)

Adila & Faiz (32)

Adila & Faiz (31)

Adila & Faiz (30)

Adila & Faiz (29)

Adila & Faiz (28)

Adila & Faiz (27)

Adila & Faiz (26)

Adila & Faiz (25)

Adila & Faiz (24)

Adila & Faiz (23)

Adila & Faiz (22)

Adila & Faiz (21)

Adila & Faiz (20)

Adila & Faiz (19)

Adila & Faiz (18)

Adila & Faiz (17)

Adila & Faiz (16)

Adila & Faiz (15)

Adila & Faiz (14)

Adila & Faiz (13)

Adila & Faiz (12)

Adila & Faiz (11)

Adila & Faiz (10)

Adila & Faiz (9)

Adila & Faiz (8)

Adila & Faiz (7)

Adila & Faiz (6)

Adila & Faiz (5)

Adila & Faiz (4)

Adila & Faiz (3)

Adila & Faiz (2)

Adila & Faiz (1)

freda + moy { batu pahat }

Jerebu teruk melanda semenanjung negara disebabkan pembakaran terbuka neraga seberang. Jadi nak ambik gambar pun dah kena ubah tempat dan masa. Perancangan awal nak shoot post wedding portraiture Freda & Moy ni di Tasik Sri Medan. Tapi sudahnya tukar ke bandar Batu Pahat je pasal mesti tak dapat scenery yang best kalau kat Sri Medan. Tapi yang baiknya, scenery pagi ni memang best. Sejuk, matahari redup, kabus tipis. Aku sukakan scenery pagi macam ni berbanding golden hour petang. Golden hour sangat pendek dan cahaya terlalu harsh. Kena control dengan baik untuk dapatkan gambar memuaskan. Waktu pagi lebih panjang untuk dapatkan scenery yang best dan antara waktu yang paling sesuai untuk portraiture session. Suhu pun tak terlalu panas.

Sesi portraiture pagi ni mula 8am. Padang Golf penuh pulak hujung minggu ni. Kebiasaannya pagi ahad tak ramai yang main, tapi mungkin minggu ni ada cuti hari Wesak, tu yang jadi ramai. So kitorang pun kena lah tunggu turn untuk gunakan lokasi yang best. Hampir sejam setengah jugak rupanya habiskan masa kat sini. Tapi tak habis kat sini je. Kitorang pusing2 bandar Batu Pahat pulak. Itulah gunanya local photographer, we always know the best place. Sampai ke bandar, aku dah ada geng. Apai Biszign & Aidil Bachok teman aku. Pusing2 kawasan pasar sampai pukul 11. Apai yang pakar dengan Light Graffiti bagi cadangan buat slow shutter kat tengah2 pasar pagi. Menarik. Itu yang dapat 2 keping gambar last ada ghosting. Apai & Aidil lah yang jadi hantunye. Thanks ye hantu2.

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (1)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (2)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (3)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (4)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (5)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (6)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (7)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (8)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (9)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (10)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (11)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (12)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (13)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (15)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (16)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (17)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (18)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (19)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (20)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (21)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (22)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (23)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (24)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (14)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (25)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (26)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (27)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (28)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (29)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (30)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (31)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (32)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (33)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (34)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (35)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (36)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (37)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (38)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (39)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (40)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (41)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (42)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (43)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (44)

haida & shahrul { kluang, johor }

Tell me why you shouldn’t love this pre-wedding… Sepasang kekasih yang sangat comel berpiknik di tengah padang. Haida rancang semua ni dengan baik. Dia bawak semua decoration untuk pre wedding diorang ni. Majlis diorang dah tak lama lagi, bulan 5 ni je. Cuaca panas pon diorang dah tak kesah kalau tengah bercinta ni.

Lokasi yang aku gunakan untuk pre wedding Haida & Shahrul ni adalah di padang ragut felda Ayer Hitam. Aku discover tempat ni 3 tahun lepas. Sekarang dah makin famous, ramai photographer Kluang, Batu Pahat, UTHM semua pergi tempat ni. Aku harap tempat ni tak dikotorkan bila dah semakin ramai yang sampai. Kawasan ni berpagar, jadi masuk tu biarlah beradab ye.

























yo & eno { batu pahat }

Kalau yang rapat dengan aku, korang mesti tau aku dengan Azam ni geng dari zaman sekolah lagi. Dia senior 2 tahun atas aku. Tapi kitorang rapat pasal main skateboard. Dari tahun 1998 lagi. Sampai habis sekolah pon kitorang masih lagi geng. Aku sambung belajar tahun 2002, Azam pulak dah kerja. Tahun 2005 aku dah balik kampung. Azam pun dah kerja kat kampung balik. Mula dari situ la dia ajak main kamera. 2007 kalau tak silap dia beli D40x.  Ijam, abang Azam pelopor, dulu skateboard pon dia jugak yang mulakan kat Ayer Hitam ni.

Sekarang, Azam dah jadi laki orang pon. Tak lama lagi dia pindah Dungun. Fuh…. Takda kaki la aku lepasni. Tapi aku yakin satu hari nanti mesti dia migrate sini balik. Hehe


















yuli & nordin reception { parit raja }

Selang beberapa minggu lepas nikah, baru pasangan ni langsungkan majlis persandingan. Saing dengan 2 orang adik Yuli. Korang tau kan berapa punya meriah kalau sekali 3 pasang langsung. Tema pelamin sakura tu aku sangat suka. Ekceli Yuli ni masih study kat Jepun, jadi majlis dia ni masa cuti semesterlah. Dapatlah honeymoon seminggu dua agaknya. Lepas ni balik Jepun lagi dua tahun. Kembali membujang lah Nordin.

Portraiture session dia aku bawa ke UTHM. Pertama kali aku bawak masuk pengantin dalam ni. Tak sangka pulak banyak architecture menarik dalam ni. Selalu aku jumpa kawasan perkampungan je kalau majlis di Batu Pahat or Kluang ni. Tu yang teruja sangat. Aku sangat sukakan kawasan yang banyak pattern & leading line. Walaupun diorang ni tak reti nak posing & manja2, tapi aku boleh gunakan pattern yang ada kat sekeliling untuk timbulkan impak pada gambar mereka.

fiza & eddie { batu pahat, johor }

Dari dulu lagi aku teruja bila ambik gambar. Kamera pertama aku pegang compact film masa zaman sekolah. Masa sekolah rendah dulu tak berani nak pegang sebab mahal sangat. Kena marah dengan akak je la kalau tersentuh. Kamera slr arwah abah dulu tersimpan baik dalam casing kulit. Tapi sampai sekarang aku cari dah tak jumpa. Sayangnya….

Lepas zaman sekolah, aku duduk dengan kakak aku Alang. Sekali sekala ada la dapat pinjam film slr dia. Masa tu memang paling canggih EOS 3 tak silap. Tak pandai guna, sekali develop habis overexposed. Bila dah mula kumpul duit masa kerja, berangan2 beli compact canggih sikit. Sebab dah puas bergambar dengan kamera hand phone. Ada sorang brader ni nak jual Kodak Easyshare model ape tah, tanya dia, boleh hutang tak bang. 3 kali bayar. Mampus dia gelakkan aku…

Tapi lepas tu aku kumpul duit beli Sony Cybershot kecit tu. Hari2 kehulu kehilir bawak kamera tu. Belajar la kononnye. Mal pulak beli Nikon Coolpix L3. Tak sampai setahun, dah rosak..

August 2008 aku dapat kumpul duit dengan Mal, beli kamera DSLR pertama kitorang. Sekenhen Nikon D40x je. Beli dengan Apul. Masa tu dia pakai D200. Tapi satu hape pon aku tak tau pasal kamera slr sebenarnya masa tu. Balik tu baru aku belajar sungguh-sungguh. Walaupun besar, hari-hari aku usung kamera ni. Tak kira kemana, nampak kumbang pon aku snap. Kumpul lagi duit sikit, beli lens 50mm 1.8. D40x ni manual focus. Jadi jenuhlahhhh nak fokus satu subject bila ambik gambar tu. Memang menguji kesabaran. Tapi itulah latihan terbaik.

Dah hampir 3 tahun aku dalam bidang ni rupanya… Alhamdulillah…













Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...