Tag Archives: taman sri kluang

shah & zeti { solemnization – kluang }

Shah & Zeti (55)

Majlis pernikahan Zeti & Shah – Taman Sri Kluang – 23 September 2011 – Photograph by Mohd Razali

Shah & Zeti (54)
Shah & Zeti (53)
Shah & Zeti (52)
Shah & Zeti (51)
Shah & Zeti (50)
Shah & Zeti (49)
Shah & Zeti (48)
Shah & Zeti (47)
Shah & Zeti (46)
Shah & Zeti (45)
Shah & Zeti (44)
Shah & Zeti (43)
Shah & Zeti (42)
Shah & Zeti (41)
Shah & Zeti (40)
Shah & Zeti (39)
Shah & Zeti (38)
Shah & Zeti (37)
Shah & Zeti (36)
Shah & Zeti (35)
Shah & Zeti (34)
Shah & Zeti (33)
Shah & Zeti (32)
Shah & Zeti (31)
Shah & Zeti (30)
Shah & Zeti (29)
Shah & Zeti (28)
Shah & Zeti (27)
Shah & Zeti (26)
Shah & Zeti (25)
Shah & Zeti (24)
Shah & Zeti (23)
Shah & Zeti (22)
Shah & Zeti (21)
Shah & Zeti (20)
Shah & Zeti (19)
Shah & Zeti (18)
Shah & Zeti (17)
Shah & Zeti (16)
Shah & Zeti (15)
Shah & Zeti (14)
Shah & Zeti (13)
Shah & Zeti (12)
Shah & Zeti (11)
Shah & Zeti (10)
Shah & Zeti (9)
Shah & Zeti (8)
Shah & Zeti (7)
Shah & Zeti (6)
Shah & Zeti (5)
Shah & Zeti (4)
Shah & Zeti (3)
Shah & Zeti (2)
Shah & Zeti (1)

Since Raya lagi sampai ke harini, aku belum sempat berehat lagi. Dan nampaknya jadual akan berterusan sehingga hujung tahun memandangkan tak ada kalendar yang kosong untuk waktu rehat.

Yes I need assistant, dan aku memang cerewet tentang assistant. Aku suka yang mahu belajar, tapi pandai membawa diri masa aku sibuk. Aku mahukan yang berkredibiliti dan bukan yang nak cari duit sampingan semata. Memang semua bekerja untuk cari duit, tapi kalau duit yang di utamakan dulu, aku lebih selesa bekerja seorang. Bukan bermakna aku kedekut, kalau kau memang nak ilmu, duit bukan keutamaan. Bila kau dah ada ilmu, InsyaAllah wang tu akan datang kepada kau. Faham?

Tak faham, jadi mari aku terangkan. Fotografi satu bidang yang sentiasa berkembang. Persaingan sentiasa sengit. Semua orang boleh ambil gambar, semua orang boleh buat gambar tu jadi baik. Jadi kat mana uniknya kita? Di situ kita kena letak sendiri tahap kemampuan kita. Tetapkan cita-cita sampai ke tahap mana kita nak capai dalam masa setahun misalnya. Jadi kalau ada azam sebegitu, kita akan bersungguh-sungguh untuk capai ke tahap itu. Dan yang diutamakan adalah ilmu di dada, bukan wang ringgit di fikirkan dahulu. Sama juga kalau kita ke sekolah. Kalau kita fikirkan habis sekolah, sambung universiti, kita cari course yang boleh bagi kita kerja yang gajinya lumayan, tapi kita tak suka. Belum tentu lepas habis universiti dapat kerja yang lumayan gajinya.

Contoh lain, kita belajar sesuatu yang kita betul-betul minat. Bila kita minat satu benda, tentunya kita akan tumpukan perhatian dan lebih bersungguh-sungguh. Dengan kesungguhan kita, tentunya ilmu yang kita pelajari lebih berkat dan bermanfaat pada diri sendiri.

Macam tu jugaklah bila belajar fotografi. Kita bersungguh-sungguh untuk dapat capai satu tahap yang tinggi. Jadi kita bukan sekadar mahu mencari rezeki, tapi mahu mencari keseronokkan sambil bekerja. Bila sampai tahap itu, kita akan lupakan wang ringgit sebentar. Bukan bermakna kita lupakan kesemuanya… Fahami dalam-dalam.

Sesudah kita capai satu tahap ilmu yang kita mahukan, orang ramai akan lebih menghargai hasil kerja kita. Di tahap ini jangan lekas meninggi diri. Bersederhanalah sentiasa. Dan bila sampai ke tahap ini, orang akan menilai hasil kerja seni dan bukan nilai harga yang kita tetapkan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...