Tag Archives: waktu sesuai portraiture

freda + moy { batu pahat }

Jerebu teruk melanda semenanjung negara disebabkan pembakaran terbuka neraga seberang. Jadi nak ambik gambar pun dah kena ubah tempat dan masa. Perancangan awal nak shoot post wedding portraiture Freda & Moy ni di Tasik Sri Medan. Tapi sudahnya tukar ke bandar Batu Pahat je pasal mesti tak dapat scenery yang best kalau kat Sri Medan. Tapi yang baiknya, scenery pagi ni memang best. Sejuk, matahari redup, kabus tipis. Aku sukakan scenery pagi macam ni berbanding golden hour petang. Golden hour sangat pendek dan cahaya terlalu harsh. Kena control dengan baik untuk dapatkan gambar memuaskan. Waktu pagi lebih panjang untuk dapatkan scenery yang best dan antara waktu yang paling sesuai untuk portraiture session. Suhu pun tak terlalu panas.

Sesi portraiture pagi ni mula 8am. Padang Golf penuh pulak hujung minggu ni. Kebiasaannya pagi ahad tak ramai yang main, tapi mungkin minggu ni ada cuti hari Wesak, tu yang jadi ramai. So kitorang pun kena lah tunggu turn untuk gunakan lokasi yang best. Hampir sejam setengah jugak rupanya habiskan masa kat sini. Tapi tak habis kat sini je. Kitorang pusing2 bandar Batu Pahat pulak. Itulah gunanya local photographer, we always know the best place. Sampai ke bandar, aku dah ada geng. Apai Biszign & Aidil Bachok teman aku. Pusing2 kawasan pasar sampai pukul 11. Apai yang pakar dengan Light Graffiti bagi cadangan buat slow shutter kat tengah2 pasar pagi. Menarik. Itu yang dapat 2 keping gambar last ada ghosting. Apai & Aidil lah yang jadi hantunye. Thanks ye hantu2.

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (1)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (2)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (3)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (4)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (5)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (6)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (7)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (8)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (9)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (10)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (11)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (12)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (13)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (15)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (16)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (17)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (18)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (19)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (20)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (21)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (22)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (23)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (24)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (14)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (25)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (26)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (27)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (28)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (29)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (30)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (31)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (32)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (33)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (34)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (35)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (36)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (37)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (38)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (39)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (40)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (41)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (42)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (43)

Freda + Moy Post Wedding Portraiture (44)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...