Tag Archives: zeti & shah

shah & zeti { reception – kluang }

Shah & Zeti Reception (69)

Majlis Persandingan Zeti & Shah – Taman Sri Kluang – 24 September 2011 – Photograph by Mohd Razali
Shah & Zeti Reception (68)
Shah & Zeti Reception (67)
Shah & Zeti Reception (66)
Shah & Zeti Reception (65)
Shah & Zeti Reception (64)
Shah & Zeti Reception (63)
Shah & Zeti Reception (62)
Shah & Zeti Reception (61)
Shah & Zeti Reception (60)
Shah & Zeti Reception (59)
Shah & Zeti Reception (58)
Shah & Zeti Reception (57)
Shah & Zeti Reception (56)
Shah & Zeti Reception (55)
Shah & Zeti Reception (54)
Shah & Zeti Reception (53)
Shah & Zeti Reception (52)
Shah & Zeti Reception (51)
Shah & Zeti Reception (50)
Shah & Zeti Reception (49)
Shah & Zeti Reception (48)
Shah & Zeti Reception (47)
Shah & Zeti Reception (46)
Shah & Zeti Reception (45)
Shah & Zeti Reception (44)
Shah & Zeti Reception (43)
Shah & Zeti Reception (42)
Shah & Zeti Reception (41)
Shah & Zeti Reception (40)
Shah & Zeti Reception (39)
Shah & Zeti Reception (38)
Shah & Zeti Reception (37)
Shah & Zeti Reception (36)
Shah & Zeti Reception (35)
Shah & Zeti Reception (34)
Shah & Zeti Reception (33)
Shah & Zeti Reception (32)
Shah & Zeti Reception (31)
Shah & Zeti Reception (30)
Shah & Zeti Reception (29)
Shah & Zeti Reception (28)
Shah & Zeti Reception (27)
Shah & Zeti Reception (26)
Shah & Zeti Reception (25)
Shah & Zeti Reception (24)
Shah & Zeti Reception (23)
Shah & Zeti Reception (22)
Shah & Zeti Reception (21)
Shah & Zeti Reception (20)
Shah & Zeti Reception (19)
Shah & Zeti Reception (18)
Shah & Zeti Reception (17)
Shah & Zeti Reception (16)
Shah & Zeti Reception (15)
Shah & Zeti Reception (14)
Shah & Zeti Reception (13)
Shah & Zeti Reception (12)
Shah & Zeti Reception (11)
Shah & Zeti Reception (10)
Shah & Zeti Reception (9)
Shah & Zeti Reception (8)
Shah & Zeti Reception (7)
Shah & Zeti Reception (6)
Shah & Zeti Reception (5)
Shah & Zeti Reception (4)
Shah & Zeti Reception (3)
Shah & Zeti Reception (2)
Shah & Zeti Reception (1)

One of my blog follower asked me “White balance apa yang terbaik untuk gambar dalam rumah”. To tell you the truth, I don’t know. Frustrating isn’t it?

Soalan tu terlalu general. To be precise, setiap rumah menggunakan lampu yang berlainan. Tak mungkin dapat tetapan white balance yang sama pada setiap gambar. Jadi cara penyelesaiannya; datang awal. Cari white balance paling sesuai. Gunakan white balance preset dahulu. Tengok lampu rumah, set pada white balance kamera ikut jenis lampu. Kalau tak dapat jugak putih yang sebenar, gunakan Kelvin. Kebanyakkan camera DSLR Canon ada custom setting. Fungsinya untuk menyimpan tetapan kamera untuk keadaan yang berbeza. Sebagai contoh, C1 untuk indoor; white balance Kelvin 4800, Standard mode, ISO2000, EV -1. C2 untuk berarak; white balance Kelvin 5300, ISO100, EV -1. Jadi bila kita sampai awal, set setting macam ni sebagai contoh. Masa berarak gunakan C2. Masuk je rumah terus tukar C1. Jadi tak perlu ubah setting banyak lagi. Mudahkan?

Semua DSLR ada short cut button. Jadi gunakan semaksimanya yang mungkin. Bila kita mahir dengan penggunaan kamera, maka lebih mudah nak kawal & lebih cepat kerja kita. Ingat, jangan salahkan kamera. Kita yang kawal kamera tu. Semua fungsi tersedia untuk kita manipulasi mengikut kehendak mata.

Kalau di fikirkan, Ansel Adams guna kamera apa pun hampir semua peminat dia tak tahu. Yang semua orang tahu dia hasilkan karya seni hanya dengan kamera film yang teramat kuno. Jadi kita ni di era digital sepatutnya lebih menghargai apa jua kamera yang kita ada. Maksimakan penggunaanya.

shah & zeti { solemnization – kluang }

Shah & Zeti (55)

Majlis pernikahan Zeti & Shah – Taman Sri Kluang – 23 September 2011 – Photograph by Mohd Razali

Shah & Zeti (54)
Shah & Zeti (53)
Shah & Zeti (52)
Shah & Zeti (51)
Shah & Zeti (50)
Shah & Zeti (49)
Shah & Zeti (48)
Shah & Zeti (47)
Shah & Zeti (46)
Shah & Zeti (45)
Shah & Zeti (44)
Shah & Zeti (43)
Shah & Zeti (42)
Shah & Zeti (41)
Shah & Zeti (40)
Shah & Zeti (39)
Shah & Zeti (38)
Shah & Zeti (37)
Shah & Zeti (36)
Shah & Zeti (35)
Shah & Zeti (34)
Shah & Zeti (33)
Shah & Zeti (32)
Shah & Zeti (31)
Shah & Zeti (30)
Shah & Zeti (29)
Shah & Zeti (28)
Shah & Zeti (27)
Shah & Zeti (26)
Shah & Zeti (25)
Shah & Zeti (24)
Shah & Zeti (23)
Shah & Zeti (22)
Shah & Zeti (21)
Shah & Zeti (20)
Shah & Zeti (19)
Shah & Zeti (18)
Shah & Zeti (17)
Shah & Zeti (16)
Shah & Zeti (15)
Shah & Zeti (14)
Shah & Zeti (13)
Shah & Zeti (12)
Shah & Zeti (11)
Shah & Zeti (10)
Shah & Zeti (9)
Shah & Zeti (8)
Shah & Zeti (7)
Shah & Zeti (6)
Shah & Zeti (5)
Shah & Zeti (4)
Shah & Zeti (3)
Shah & Zeti (2)
Shah & Zeti (1)

Since Raya lagi sampai ke harini, aku belum sempat berehat lagi. Dan nampaknya jadual akan berterusan sehingga hujung tahun memandangkan tak ada kalendar yang kosong untuk waktu rehat.

Yes I need assistant, dan aku memang cerewet tentang assistant. Aku suka yang mahu belajar, tapi pandai membawa diri masa aku sibuk. Aku mahukan yang berkredibiliti dan bukan yang nak cari duit sampingan semata. Memang semua bekerja untuk cari duit, tapi kalau duit yang di utamakan dulu, aku lebih selesa bekerja seorang. Bukan bermakna aku kedekut, kalau kau memang nak ilmu, duit bukan keutamaan. Bila kau dah ada ilmu, InsyaAllah wang tu akan datang kepada kau. Faham?

Tak faham, jadi mari aku terangkan. Fotografi satu bidang yang sentiasa berkembang. Persaingan sentiasa sengit. Semua orang boleh ambil gambar, semua orang boleh buat gambar tu jadi baik. Jadi kat mana uniknya kita? Di situ kita kena letak sendiri tahap kemampuan kita. Tetapkan cita-cita sampai ke tahap mana kita nak capai dalam masa setahun misalnya. Jadi kalau ada azam sebegitu, kita akan bersungguh-sungguh untuk capai ke tahap itu. Dan yang diutamakan adalah ilmu di dada, bukan wang ringgit di fikirkan dahulu. Sama juga kalau kita ke sekolah. Kalau kita fikirkan habis sekolah, sambung universiti, kita cari course yang boleh bagi kita kerja yang gajinya lumayan, tapi kita tak suka. Belum tentu lepas habis universiti dapat kerja yang lumayan gajinya.

Contoh lain, kita belajar sesuatu yang kita betul-betul minat. Bila kita minat satu benda, tentunya kita akan tumpukan perhatian dan lebih bersungguh-sungguh. Dengan kesungguhan kita, tentunya ilmu yang kita pelajari lebih berkat dan bermanfaat pada diri sendiri.

Macam tu jugaklah bila belajar fotografi. Kita bersungguh-sungguh untuk dapat capai satu tahap yang tinggi. Jadi kita bukan sekadar mahu mencari rezeki, tapi mahu mencari keseronokkan sambil bekerja. Bila sampai tahap itu, kita akan lupakan wang ringgit sebentar. Bukan bermakna kita lupakan kesemuanya… Fahami dalam-dalam.

Sesudah kita capai satu tahap ilmu yang kita mahukan, orang ramai akan lebih menghargai hasil kerja kita. Di tahap ini jangan lekas meninggi diri. Bersederhanalah sentiasa. Dan bila sampai ke tahap ini, orang akan menilai hasil kerja seni dan bukan nilai harga yang kita tetapkan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...